03/12/2021

La 13a edició del Taller Transversal de Sostenibilitat reuneix més de 200 alumnes per analitzar les relacions entre aigua i canvi climàtic

Sota el títol “Aigua per a un món sostenible”, l’activitat liderada per l’Oficina de Cooperació i Desenvolupament Sostenible ha girat entorn dels ODS 6, 13, 17 i ha omplert el Campus Barcelona de treballs pràctics i pòsters científics

El Taller Transversal de Sostenibilitat de UIC Barcelona és una jornada anual oberta a tota la comunitat universitària en la qual es treballa de manera interdisciplinària alguna qüestió vinculada amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). L’activitat, liderada per l’Oficina de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Universitat, ha reunit un total de 219 alumnes participants i 42 avaluadors a l’edició d’enguany.

El Taller, que va tenir lloc als espais del Campus Barcelona el 25 de novembre, portava com a lema principal “Aigua per a un món sostenible” i va girar entorn dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) número 6, 13 i 17 per aprofundir en les relacions entre aigua i canvi climàtic.

Xerrada inaugural

La jornada per conscienciar sobre l’ús sostenible de l’aigua va començar a les 10 h amb una taula rodona d’experts titulada “Problemes i solucions al voltant de l’ús sostenible de l’aigua. Els casos d’Israel i Espanya” que es va fer a l’Aula Magna. La sessió, moderada per la Dra. Carmen Mendoza, subdirectora de UIC Barcelona School of Architecture, va tenir la participació de Ram Shpiner, expert israelià de Kinneret College, i la Dra. Sandra Puig, del Ministeri per a la Transició Ecològica d’Espanya. 

En la seva intervenció, Shpiner va explicar el greu problema d’escassetat d’aigua que ja estan afrontant alguns països superpoblats com l’Índia i el Pakistan i va assenyalar que totes les previsions apunten que la magnitud del problema serà molt més gran en el futur i afectarà molts més països. “Necessitem generar fonts d’aigua alternatives i Israel pot ser un bon exemple per al món”, va afirmar. En aquest sentit, l’expert va exposar que, a Israel, les polítiques d’estalvi d’aigua s’han incorporat en els plans d’estudi i en les campanyes públiques del Govern, de manera que, des de l’any 2010, el consum domèstic d’aigua ha baixat en més d’un 20 %.

A continuació, Sandra Puig va explicar algunes línies estratègiques en les quals està treballant el Govern central per combatre l’escassetat d’aigua i també la contaminació i destrucció dels ecosistemes aquàtics al llarg del territori espanyol. “L’aigua és un ecosistema fràgil i, com a tal, requereix una gestió sostenible perquè d’aquesta en depenen la majoria de les espècies i els nostres ecosistemes terrestres. Però, a més a més, els ecosistemes aquàtics tenen una funció social fonamental pel seu valor lúdic, paisatgístic, cultural i esportiu”, va assenyalar. En finalitzar la xerrada, l’alumnat participant de titulacions diverses, com ara dels graus en Humanitats, ADE, Educació Primària, Comunicació i Publicitat i Relacions Públiques i estudiants del Màster Universitari en Management & Operations, va omplir els espais del Campus Barcelona amb projectes de recerca treballats des de fa dos mesos per presentar-los al Taller Transversal de Sostenibilitat. En grups petits, estudiants de diferents assignatures han fet recerques per solucionar o millorar problemàtiques concretes vinculades amb l’aigua. Enguany, s’hi han presentat un total de 55 treballs vinculats amb la temàtica d’aquesta edició, s’han desenvolupat deu tallers pràctics i s’han exposat 45 pòsters científics. Per cada grup d’estudiants han passat entre sis i deu avaluadors experts en sostenibilitat, que han fet servir la mateixa rúbrica d’avaluació. La nota d’aquests treballs forma part de les diferents assignatures que hi han participat i els millors resultats seran els guanyadors en la modalitat taller pràctic o pòster científic.
Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)