24/11/2021

La 18a edició de la Càtedra Ceràmica Barcelona aprofundeix en la versatilitat dels dissenys ceràmics en l’arquitectura

Disset alumnes de quart curs d’Arquitectura van presentar els seus projectes davant un jurat integrat per arquitectes de prestigi i industrials del sector ceràmic

El  19 de novembre passat, l’Aula Jardí de UIC Barcelona va acollir el jurat final de la 18a edició de la Càtedra Ceràmica Barcelona de UIC Barcelona School of Architecture que, enguany, es va desenvolupar sota el títol “Ceràmica versàtil”. Al llarg de poc més d’un mes, un total de disset estudiants de la càtedra van treballar en el desenvolupament de propostes amb la finalitat d’indagar nous usos per a peces ceràmiques que ja són al mercat o de dissenyar nous productes, aprofundint en els conceptes de versatilitat i aplicabilitat en l’àmbit de l’arquitectura.

El jurat d’aquesta nova edició va estar integrat pels arquitectes Toni Gironès i Benjamín Iborra, i per David Bueno, director d’Innovació i Transformació de Neolith/TheSize.

Abans de l’inici del jurat, el rector de UIC Barcelona, Alfonso Méndiz, va visitar les propostes dels estudiants acompanyat pel director de UIC Barcelona School of Architecture, Josep Lluis i Ginovart, pel director de la càtedra, Vicenç Sarrablo, i pels professors Jordi Roviras i Cristina Garcia Castelao. El rector de la Universitat va traslladar la seva enhorabona als estudiants i va situar la Càtedra Ceràmica com a exemple de “transferència, innovació i sostenibilitat”.

Projectes guanyadors
A mitja tarda es van donar a conèixer els projectes guanyadors. Per primera vegada en la història de la Càtedra Ceràmica de UIC Barcelona School of Architecture el jurat va decidir lliurar quatre premis equitatius.

Guanyadores

L’alumna Valentina Marín va ser una de les guanyadores amb la seva proposta “Suidou” que, segons la valoració del jurat, “parteix d’una idea sòlida amb una materialització tècnica molt concreta”. L’estudiant Zuha Bari va ser una altra de les guanyadores amb el seu projecte “Bloque Galce”, una peça que “remet a l’essència del fang, de la ceràmica i que resol, alhora, l’estructura i la tècnica”. Ana Tchumburidze es va alçar amb un altre dels reconeixements amb la seva proposta “Dentro” que, segons el jurat, “aconsegueix donar resposta a molts paràmetres de l’arquitectura, com l’estructura, l’encofrat i les instal·lacions”. Finalment, l’estudiant Sofia Argelich va resultar també guanyadora amb la seva proposta “Core Lam”, “una proposta amb laminatges ceràmics de gran format que permet multitud d’aplicacions en umbracles arquitectònics”.

En el tancament de l’esdeveniment, Vicenç Sarrablo va agrair el gran esforç dels estudiants i va destacar la qualitat de totes les propostes. “El nivell enguany ha estat molt bo i, realment, al jurat li ha costat molt triar els premiats”, va destacar.

La Càtedra Ceràmica Barcelona fa 18 anys consecutius que està en marxa gràcies al patrocini de l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (ASCER). La càtedra té per objectiu impulsar el contacte entre estudiants d’Arquitectura i la indústria de manera que els futurs arquitectes puguin orientar les seves propostes cap a la ceràmica, innovant en nous formats o bé desenvolupant noves aplicacions i prestacions en formats ja existents.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)