13/12/2023

La 20a edició de la Càtedra Ceràmica de Barcelona premia l’ús de la ceràmica per a la captació d’energia solar en la construcció

La 20a edició de la Càtedra Ceràmica de Barcelona ha destacat i premiat l’ús de la ceràmica en la captació d’energia solar en la construcció. L’Aula Jardí de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) ha estat testimoni de la decisió final del jurat d’aquesta edició, que s’ha desenvolupat sota el títol “Ceràmica i captació solar en arquitectura” 

El jurat ha reconegut els treballs realitzats pels alumnes de UIC Barcelona School of Architecture que han cursat el curs monogràfic sobre ceràmica i captació solar, patrocinat per l’Associació Espanyola de Fabricants de Rajoles i Paviments Ceràmics (ASCER), i que imparteixen el catedràtic Vicenç Sarrablo i els arquitectes Jordi Roviras i Cristina García Castelao.

Al llarg del curs, els alumnes han explorat les possibilitats creatives del disseny de peces ceràmiques en combinació amb cèl·lules fotovoltaiques per a la construcció de cobertes, pèrgoles, gelosies o mobiliari urbà, entre d’altres elements. Aquesta iniciativa destaca el compromís de la Càtedra Ceràmica de Barcelona per impulsar la recerca i l’aplicació de solucions sostenibles a l’arquitectura contemporània.

El jurat ha estat compost pels arquitectes i antics alumnes de la Càtedra Jordi Ayala i Jonathan Arnabat, de l’estudi Arquitectura-G, i per José Luís Cisneros, de l’estudi Àgora Arquitectura. Els estudis Arquitectura-G i Àgora Arquitectura, amb diversos premis de prestigi reconegut, formen part de la nova generació d’arquitectes que ha redefinit els paràmetres de l’arquitectura actual i per això han estat seleccionats per a l’exposició “Els nous realistes. Arquitectura catalana i balear des de la crisi del 2008”, que organitza Disseny Hub Barcelona.

Projectes guanyadors

Els tres alumnes guardonats en aquesta edició han estat Vlad-Andrei Calugareanu, Fabiola Voka i Shahbonu Lalbekova.

El jurat ha destacat el projecte de Vlad-Andrei Calugareanu pel desenvolupament d’un element constructiu que resol de manera eficient la integració de la captació solar a través d’un sistema de façana amb peces ceràmiques extrusionades. Aquestes peces, amb un disseny molt depurat, permeten grans combinacions de façana i una excel·lent eficiència energètica”.

Pel que fa al sistema dissenyat per Fabiola Voka, el jurat ha afirmat que “soluciona el problema de captació solar de manera integrada, però amb peces separades que alhora ofereixen molta flexibilitat compositiva. Separar la peça ceràmica de la placa o superfície fotovoltaica genera una nova categoria que aporta més flexibilitat de composició”.

Per la seva banda, el sistema ideat per Shahbonu Lalbekova destaca per ser “un sistema molt complet però resolt de forma molt senzilla i amb una doble funció com a pèrgola i il·luminació, que aconsegueix a més a més de protegir del sol durant el dia, il·luminar a la nit” , segons declara el jurat. Els tres arquitectes membres del jurat afirmen també que “es tracta d’un disseny que reflecteix un bon coneixement sobre el material alhora que simplifica el procés de producció”.