12/11/2014

La càtedra CEIM de l'ESARQ participa en el Congrés Internacional World Sustainable Building 2014

La Càtedra d'Edificació Industrialitzada i Medi Ambient de l'ESARQ-UIC (CEIM) va organitzar el dimecres passat 29 d'octubre una de les sessions del congrés mundial sobre edificació sostenible World Sustainable Building 2014, que va tenir lloc del 28 al 30 d'octubre al Palau de Congressos de Catalunya.

La sessió número 98, organitzada per la CEIM, sota el títol “Knowledge transfer between the business and universities worlds?”, va reunir, en una taula rodona, diversos ponents, agents tant de l’àmbit acadèmic com del de la indústria, entre els quals hi havia Stephen Siu Yu Lau (Universitat de Hong Kong) i Ángela Ruiz del Portal (Universitat de Cardiff), del món acadèmic, i Jordi Guivernau (Rockwool Pensinsular SAU) i Benjamí González (CYPE), del món de la indústria. La taula fou moderada pel coordinador de la Càtedra, l’arquitecte Pau Casaldàliga.

A la taula es van debatre, entre d’altres, les qüestions següents: Els estudiants d’arquitectura i enginyeria reconeixen l’assoliment dels objectius mediambientals com una bona opció professional? Les empreses amb interessos mediambientals tenen cabuda en els programes acadèmics de les universitats? Els estudiants tenen prou coneixement per aportar a les empreses idees innovadores per a la millora mediambiental dels negocis?

Al llarg del debat es va detectar l’existència de nous perfils d’arquitectes vinculats a l’arquitectura sostenible: investigadors, analistes de l’Anàlisi del Cicle de Vida (ACV), projectistes, etc. Per això, entre d’altres, es van extreure conclusions com araque la universitat hauria d’acompanyar els alumnes a les empreses del sector per potenciar aquesta oportunitat.

El World Sustainable Building 2014 és un congrés mundial sobre edificació sostenible que té com a objectiu fomentar l’obtenció de respostes adequades als reptes, socials i mediambientals, amb els quals es troba el sector de l’edificació.

En aquest simposi internacional van participar-hi un centenar d’experts (professionals i investigadors) en arquitectura i urbanisme sostenibles, rehabilitació energètica, mobilitat, etc. El programa del congrés va constar detres sessions magistrals, tres taules rodones i cent quaranta-quatre sessions.