27/06/2014

La Càtedra Ceràmica de l'ESARQ compleix 10 anys

Sota el títol d'«Envolupant contínua ceràmica», ha arrencat la desena edició de la Càtedra Ceràmica ASCER de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura (ESARQ) de la UIC. Una conferència inaugural a càrrec de Lagula Arquitectes obre aquesta edició, dirigida per Vicenç Sarrablo i coordinada pels professors Cristina García-Castelao i Jordi Roviras.

Des que el 2004 es va implantar la Càtedra Ceràmica a l’ESARQ-UIC han passat per les aules de l’Escola més de 200 alumnes, que han pogut incorporar a la seva formació un major coneixement del producte, així com de les enormes possibilitats que la rajola ceràmica pot aportar al treball creatiu i conceptual d’aquests professionals.

Al llarg d’aquesta dècada, han estat moltes les propostes que els alumnes han presentat amb una visió innovadora i amb desenvolupaments de noves aplicacions de la ceràmica. Tots aquests treballs es recullen en les memòries que s’editen cada curs sota el títol “Materials Ceràmics” i que són accessibles a la web de la Xarxa de Càtedres.

A cada curs, el programa d’activitats s’ha centrat en un ús o aplicació de la ceràmica en arquitectura: patis, paviments o gelosies són alguns dels temes que han protagonitzat les diferents edicions.

Segons Vicenç Sarrablo, la Càtedra Ceràmica de Barcelona “ha assistit durant aquests deu anys a un renovat interès i una major estima de les possibilitats dels productes ceràmics per part dels arquitectes i estudiants d’arquitectura. I crec que aquesta Càtedra i totes les altres de la Xarxa han contribuït a aquest canvi aportant el seu granet de sorra”.

Com a conferenciants convidats, han passat per la Càtedra Ceràmica de l’ESARQ-UIC professionals de la talla de Carlos Ferrater (OAB), Parets & Pedrosa, Elena Rocchi (EMBT), Albert Viaplana, Caruso & St. John, Nieto & Sobejano, Javier García-Solera, Juan Herreros, Josep Bohigas (BOPBAA), Bernalte & León, Toni Gironès, Carlos Quintans, Amid (Cero9), Carme Pinós, Fernando Menis, Ruiz-Geli, Barkow & Leibinger, Peter Rich i João Álvaro Rocha, que, en moltes ocasions, també han participat en el procés de desenvolupament dels projectes dels alumnes o com a jurat en el concurs de projectes amb què es tanca curs a final d’any.

Segons Sarrablo, un exemple de la professionalització d’aquesta Càtedra ha estat el reconeixement del treball dels alumnes en els premis de disseny ceràmic que es convoquen en el marc de la Fira Cevisama , que han aconseguit la insòlita marca de ser premiats en nou edicions consecutives.