04/12/2014

La Càtedra WeCare: Atenció al Final de la Vida de la UIC organitza el II Simposi Internacional

Ponents nacionals i internacionals van abordar la realitat d’alguns pacients amb malalties avançades al final de la vida que manifesten no voler seguir vivint, en el segon simposi internacional de la Càtedra WeCare: Atenció al final de la Vida, el divendres 28 de novembre, a l’Auditori de l’ONCE de Barcelona.

A l’acte, hi van acudir gairebé 400 participants provinents de l’àmbit assistencial (assistents socials, metges, psicòlegs, infermeres) i de l’àmbit acadèmic. Els van donar la benvinguda els codirectors de la Càtedra, el Dr. Josep Porta Sales –professor de cures pal·liatives de la UIC i cap del Servei d’Investigació i Educació de Cures Pal·liatives de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) –; la Dra. Cristina Monforte –directora del Departament d’Infermeria de la UIC–, i el Sr. Josep Ventura, director general d’Àltima.

Després de la inauguració, ponents procedents de Noruega, Alemanya i els Estats Units van tractar aspectes de situacions en què poden trobar-se aquests pacients. La Dra. Allison Applebaum, de l’Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, va presentar alguns estudis en què s’evidencia una tendència més gran a la depressió dels pacients amb càncer i la necessitat de tractar aquesta depressió, tot i que es cregui que hi ha poc temps per fer-ho o que no serà efectiu. El Dr. Raymond Voltz, director de la Càtedra de Medicina Pal·liativa de l’Hospital Universitari de Colònia, va parlar de la necessitat d’abordar sense por els temes existencials i de formar-se en tècniques de comunicació per fer-ho i en com tractar-los. El Dr. Francisco Gil, coordinador del Departament de Psicooncologia de l’Institut Català d’Oncologia, va parlar de les teràpies de sentit de la vida, i en concret del benefici que suposa per als pacients visualitzar el llegat que deixen. El Dr. Lars Materstvedt, professor de la Facultat d’Humanitats de la Universitat de Trondheim, va parlar de les preocupacions existencials que emergeixen al final de la vida, aspectes que solen desbordar els pacients.

Posteriorment, tres casos clínics van acostar la realitat clínica a través del plantejament de situacions concretes. Es van presentar els casos de la Sandra, la Patricia i l’Eulàlia. Els dos primers casos els van dirigir la Dra. Maria Nabal, directora mèdica de Cures Pal·liatives de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, i del Dr. Carlos Centeno, director de la Unitat de Medicina Pal·liativa de la Clínica Universitat de Navarra. El tercer cas el van presentar el Christian Villavicencio, metge adjunt de la unitat de cures pal·liatives a l’Institut Català d’Oncologia, i el Dr. Javier Rocafort, director mèdic de l’Hospital Centre de Cures Laguna. La interacció amb els assistents va conferir un caràcter encara més pràctic al simposi.

La conferència final, de la Dra. Allison, va versar sobre la importància del sentit de la vida en pacients pal·liatius, així com en els cuidadors. Dissabte es va completar el workshop amb una trobada a porta tancada dels ponents del simposi, aquest cop a la Universitat Internacional de Catalunya.