02/12/2016

La Càtedra WeCare presenta en un workshop totalment pràctic la manera d’avaluar i abordar el desig d’avançar la mort en la pràctica clínica

La Càtedra WeCare d’atenció al final de la vida de UIC Barcelona va celebrar el quart workshop anual i, en aquesta ocasió, va tractar de manera totalment pràctica la manera d’avaluar i abordar el desig d’avançar la mort en la pràctica clínica. A través de la tècnica del role-playing es van presentar dues situacions típiques en què es pot manifestar el desig d’avançar la mort. El Dr. Josep Porta va parlar sobre l’evidència científica per a una avaluació proactiva del desig d’avançar la mort i va explicar un estudi que duen a terme investigadors de la Càtedra. El torn obert de paraules va tenir molta participació i el públic, principalment professionals clínics, va preguntar sobre casos concrets de pacients: “Estic bé, però em queden tres mesos de vida —em diu un pacient”, “Se sofreix més callant sobre la mort o afrontant el tema?”, “Preguntem o no preguntem?”, “Amb família o sense família?”. Entre el públic, diversos professionals psicòlegs van parlar de les tècniques existencials, la teràpia de la dignitat o la síndrome de la desmoralització, entre d’altres temes. 

La Dra. Cristina Monforte, codirectora de la Càtedra, va presentar els avenços en la recerca sobre el desig d’avançar la mort i el Dr. Evert van Leeuwen i el Dr. Johan Menten van parlar sobre el desig d’avançar la mort en diferents contextos culturals  i de la perspectiva belga, respectivament. Per la seva banda, la  Dra. Marina Martínez i la Dra. María Nabal van parlar sobre l’impacte dels factors culturals i ètics en el desig d’avançar la mort.