02/12/2016

La crisi dels refugiats a Europa centra la trobada anual Alumni

Alumni de totes les facultats es van aplegar ahir al campus Barcelona per celebrar la trobada anual. Nacho Parellada, president de l'agrupació, i Marianna Zanuy, directora d’Alumni, van fer un resum de les activitats del curs passat i van explicar els projectes per als propers mesos. L’acte central de la trobada va ser la taula rodona “Raó vs. cor. Refugiats a Europa”, moderada per la professora de la Facultat de Dret, Montserrat Nebrera.

Els actuals fluxos migratoris a Europa, tant de refugiats com d’immigrants, van ser el tema de la taula rodona de la trobada Alumni. Van participar-hi Patrik Saliba, alumni libanès del Màster en Gestió Sanitària i alumne del programa de doctorat en Ciències de la Salut, el qual va introduir la situació a què ha arribat el seu país, que actualment acull  dos milions de refugiats. Per la seva banda, Àngel Alcaraz, expert en estrangeria i seguretat, va afirmar que “qualsevol Estat té l’obligació de regular els fluxos d’immigració respectant els drets humans”. Juana Martín, responsable del programa de refugiats a Càritas Diocesana Barcelona, ​​va assegurar que les persones que s’atenen des d’aquesta institució són molt poques, perquè no s’han obert les fronteres.

“Ens movem en un món de xifres i aquestes són relatives. El que compten són les històries personals de cadascuna de les dones i homes que fugen de l’horror de la guerra”, aquesta va ser l’essència de l’exposició d’Alfredo Fernández, director general d’OIDEL, que resideix a Suïssa. “Els valors i la identitat d’Europa estan ferides; tenim por i no pensem en el futur”. Ens mouen els recels que tenim cap a persones d’altres cultures o d’altres religions. “Parlem d’identitats ferides. Perquè això canviï cal canviar el sistema educatiu”, va proposar Fernández.

La professora Nebrera va apuntar que els mitjans de comunicació són la finestra al món. “Ens asseguren que els refugiats arribaran en massa i ens prendran  llocs de treball”. Salvador Aragonés, que va ser degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona i també director d’Europa Press Catalunya, va assegurar que els mitjans són el vehicle. “La veritat ja no ven perquè la veritat no emociona”. La xarxes socials reflecteixen assumptes que emocionen els usuaris, encara que no siguin veritat. “Embruten la veritat perquè a les xarxes es pot dir tot, assegurar-ho tot i al contrari. Els grans paradigmes són el Brexit i la victòria de Trump”. Triomfen els populismes. “Vivim en l’època de la postveritat i la postveritat no farà feliç l’home”.  Va finalitzar la seva intervenció amb unes paraules del papa Francesc recollides a la carta apostòlica “Misericordia et misera” recentment publicada: “La veritat va de la mà de la bellesa i del bé”.

L’acte va acabar amb un còctel nadalenc, que va servir perquè els alumni es trobessin els seus antics companys de promoció i professors.