08/04/2021

La detecció precoç de l’anquiloglòssia pot evitar problemes en la lactància materna

Així ho assegura un estudi liderat pel Dr. Francisco Guinot, cap de l’àrea d’Odontopediatria, i la Dra. Natalia Carranza, alumna del Màster en Odontopediatria Integral i Hospitalària

El fre lingual és una resta embriològica de teixit originat en les etapes primerenques del desenvolupament de la cavitat oral, que uneix la base de la llengua amb el sòl de la boca; quan és curt i restringeix el moviment es parla d’anquiloglòssia. La limitació de la mobilitat lingual en nounats pot originar dificultats en la succió i en l’agafada al pit. Per això, el Dr. Francisco Guinot i la Dra. Natalia Carranza, cap i alumna del Màster en Odontopediatria Integral i Hospitalària de UIC Barcelona respectivament, han realitzat un estudi que analitza la prevalença d’aquesta condició en nounats de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell del Principat d’Andorra, així com la relació que hi ha amb altres malformacions i malalties associades.

Sota el títol “ Prevalencia de anquiloglosia en neonatos y relación con datos auxológicos del recién nacido o con otras malformaciones o enfermedades asociadas”, l’estudi destaca la importància de detectar de manera primerenca aquesta malformació per evitar futurs problemes. “Actualment les mares volen donar el pit als seus fills com a mètode natural d’alimentació i, si hi ha una dificultat per als petits, busquen l’ajuda d’especialistes per detectar el problema” explica Carranza. “Un dels factors que poden dificultar la lactància és el fre sublingual curt o anquiloglòssia, per la qual cosa el nombre de publicacions científiques sobre el tema ha augmentat considerablement”.

L’article ha estat publicat a la Revista de Odontopediatría Latinoamericana. “L’experiència de col·laborar amb la recerca ha suposat un important creixement personal”, assegura Carranza, “espero poder contribuir a posar en marxa futurs estudis i millorar els coneixements de la comunitat científica”.