15/07/2021

La directora del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, Vinyet Panyella, apadrina la Graduació d’Humanitats

Els alumnes del Grau en Humanitats i Estudis Culturals i del Màster Universitari en Gestió Cultural finalitzen la seva etapa universitària

Els alumnes del Grau en Humanitats i Estudis Culturals i del Màster Universitari en Gestió Cultural van tancar la seva etapa universitària amb un acte de graduació que finalment es va poder celebrar de manera presencial a l’Aula Magna de UIC Barcelona. 

La directora del Màster Universitari en Gestió Cultural, Marta Crispí, va obrir l’acte remarcant la complexitat d’un curs acadèmic marcat per la pandèmia, no només en l’àmbit universitari, sinó també en el sector cultural. En aquest sentit, Crispí va reivindicar el paper clau que va tenir la cultura en els mesos de confinament, però també va assenyalar les dificultats que ha patit el sector a causa del domini dels formats presencials. “El futur del sector cultural passa per la transformació digital de les institucions i empreses culturals, que conduiran a una realitat híbrida que reinventarà el sector”, va explicar la directora del Màster, que també va subratllar que s’han de trobar fórmules que permetin garantir la supervivència d’institucions clau per al sector i donar pas a la creació d’entitats més sostenibles. 

Després, la directora del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CONCA), Vinyet Panyella, va oferir una lliçó magistral en la qual va parlar des de la seva àmplia trajectòria en responsabilitats directives i de gestió en el sector de la documentació del patrimoni cultural. Panyella va reflexionar sobre el món cultural, del qual va assegurar que “reneix després de cada crisi i gaudeix d’oportunitats tot i les incerteses de l’actual context”. La directora del CONCA també va incidir en la transformació de l’ecosistema cultural a partir de la COVID-19, amb una barreja de sensacions: “La pandèmia ha accelerat el canvi de paradigma però amb la tornada a la normalitat han tornat a aparèixer els problemes endèmics del sector: de governança, de finançament i molta precarietat”. Així mateix, va concloure que “cal abraçar l’impuls digital i saludar, assumir i integrar les infinites possibilitats que ofereix”. Panyella va acabar la seva lliçó amb un al·legat final: “La cultura, en qualsevol dels seus àmbits, és una via de recerca i d’assoliment de la felicitat”.

A continuació, el delegat de la promoció del Grau en Humanitats i Estudis Culturals, Jorge Bonet, va voler destacar l’aprenentatge que han obtingut durant aquests quatre anys a la Facultat i la capacitat per ampliar la visió del món que tenien en arribar a la Universitat. “Hem alçat la vista cap a nous fronts que s’obren al nostre entorn i que esperen ser descoberts en aquesta nova etapa que comença per a nosaltres”, va explicar.

També hi va haver espai per als delegats del Màster Universitari en Gestió Cultural. Pel que fa a l’English Programme, Allison Clement va exposar que, tot i la pandèmia, Barcelona ha estat un entorn meravellós per estudiar i conèixer la cultura: “Tos veníem d’orígens diferents, però l’amor per les arts i la cultura ens ha unit”. Pel que fa al programa en castellà, Karen Samudio va valorar positivament l’aprenentatge que s’emporten: “Per a nosaltres, gestors culturals, submergir-nos en temàtiques tan preuades ens ha fet vibrar els cors, les ànimes i les ments”.

La degana de la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona, Judith Urbano, va tancar l’acte amb una reflexió sobre l’empremta humanista que han volgut deixar en els alumnes: “Us hem ensenyat a pensar, a ser crítics, a no prejutjar, a dialogar, a ser tolerants, empàtics i respectuosos amb els altres, a obrir-vos a noves cultures i a gent que pensa diferent de vosaltres”. Urbano també va instar els graduats a llegir tots aquells llibres que no van poder assimilar durant el Grau: “Sabem que els humanistes necessitem la lectura per no defallir davant la superficialitat i frivolitat de la societat que ens envolta”.

 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)