- Més vistos
- Darrera visualització
La Dra. Verónica Boix-Mansilla, experta en l’àmbit de la competència global i l’educació interdisciplinària, investida doctora honoris causa per UIC Barcelona
En el seu discurs d’ingrés, la investigadora de la Harvard Graduate School of Education ha reivindicat el paper crucial de l’educació per “construir societats més inclusives, sostenibles i justes” que no donin cabuda “a l’odi, la violència i la deshumanització”
Dijous 28 d’octubre, l’Aula Magna de UIC Barcelona va acollir el solemne acte d’investidura com a doctora honoris causa de la Dra. Verónica Boix-Mansilla, investigadora de la Harvard Graduate School of Education i reconeguda mundialment en l’àmbit de la competència global i l’educació interdisciplinària.
L’acte es va iniciar amb la lectura de l’acta de nomenament, a càrrec de la Sra. Belén Castro, secretària general de la Universitat. A continuació, la Dra. Esther Jiménez, degana de la Facultat de Ciències de l’Educació de UIC Barcelona, va impartir la Laudatio de la Dra. Verónica Boix-Mansilla, en la qual va glossar breument la seva trajectòria acadèmica destacant “el seu compromís amb l’educació i la seva sensibilitat cap a la infància i l’adolescència i, en particular, cap als nens i les nenes més vulnerables”.
“Amb alegria i humilitat he rebut aquesta honorable invitació per unir-me a la gran família de la Universitat Internacional de Catalunya” va afirmar Verónica Boix-Mansilla qui, a continuació, va impartir un discurs d’ingrés titulat “La vocació i l’acte d’educar”. En la seva intervenció, va reflexionar sobre la vocació d’educar fent un repàs per la seva pròpia trajectòria com a investigadora i exposant algunes de les tesis en les quals ha treballat des de pràcticament els 20 anys. “Sovint reflexiono sobre per què ensenyem el que ensenyem i sobre les experiències que tal vegada un dia conviden els nostres alumnes a enamorar-se d’un camp determinat el significat del qual encarrili les seves vides. Així doncs, potser un pilar essencial en la vocació d’educar sigui comprendre el propòsit més ampli que dona sentit a les nostres accions educatives quotidianes”, va emfatitzar.
Compromís educatiu contra l’odi i la violència
Després d’exposar la seva arribada a la Universitat de Harvard, a càrrec del seu mentor Howard Gardner, Verónica Boix-Mansilla va reflexionar sobre el moment actual de les nostres societats i el paper de l’educació en el context global. “Vivim temps extraordinaris. Durant més de tres dècades el món ha estat testimoni d’un procés de globalització ràpid i desigual, capaç de connectar les persones com mai abans i que ha donat lloc a noves formes d’interacció global, entesa intercultural, cooperació, moviment i innovació”, va destacar.
Les fortes transformacions socials derivades de la globalització i la digitalització de les nostres societats han vingut acompanyades d’“un increment de les desigualtats globals, la polarització política i les alteracions mediambientals”, ha denunciat Boix-Mansilla qui, al mateix temps, ha alertat de l’embranzida que estan cobrant en les nostres societats els nacionalismes xenòfobs.
En aquest sentit, Verónica Boix-Mansilla va reivindicar el paper crucial de l’educació en la lluita contra la xenofòbia. “Que aconseguim aprofitar la nostra interconnexió global per construir societats més inclusives, sostenibles i justes o, que no ho fem donant cabuda a l’odi, la violència i la deshumanització, depèn, en certa manera, de l’obstinació per revisar els nostres compromisos educatius. L’educació no pot ser l’única responsable de desafiar l’etnocentrisme i la xenofòbia, però sí que pot ensenyar als nostres joves a reconèixer els prejudicis culturals, a desafiar els estereotips i a buscar connexions entre les diferències. De fet —va destacar— les escoles i les universitats són els llocs de trobada de nens, joves i famílies diverses i, per tant, ocupen una posició única per avançar en aquesta tasca”.
En el mateix acte, UIC Barcelona també va erigir doctor honoris causa Paul Levi, investigador de l’àmbit de l’odontologia pioner a mostrar la relació entre la salut oral i la salut general de les persones. El rector de UIC Barcelona, el Dr. Alfonso Méndiz, va ser l’encarregat de tancar el doble acte d’investidura, oferint unes paraules de benvinguda als nous doctors que han ingressat al claustre acadèmic de la Universitat.