- Més vistos
- Darrera visualització
La Facultat de Dret coorganitza la presentació del llibre «Juristas y enseñanzas alemanas I (1945-1975)»
La Facultat de Dret va organitzar conjuntament amb l'editorial Marcial Pons, el Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) i l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya l'acte de presentació del llibre «Juristas y enseñanzas alemanas I (1945-1975)», del Dr. Francisco Sosa Wagner, que va tenir lloc el 5 de març passat al Pati de Columnes de l'ICAB.
En l’acte, hi van participar Josep-D. Guàrdia i Canela, president de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya; el Dr. Javier Junceda, degà de la Facultat de Dret de la UIC; Francisco Sosa Wagner, autor del llibre i catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Lleó; José Esteve, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona, i Juan Córdoba, vicepresident de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya i catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Barcelona.
El Dr. Junceda el va inaugurar amb unes paraules sobre el llibre que va qualificar d’“obra mestra”. Per la seva banda, l’autor del llibre, Sosa Wagner, va explicar la tasca de recerca que s’ha dut a terme per escriure’l. Segons ell, “el dret és la resposta que donem als problemes socials i polítics que ens envolten, per tant, si no es coneix el moment històric en què succeeixen no tindran sentit les actuacions i les reflexions que es facin. En el món del dret estem acostumats a veure les cites de certs autors sense saber en realitat quin era el moment històric en què vivien”.
Així mateix, va explicar per què l’últim volum de l’obra es paralitza l’any 1975: “aquest moment històric és important perquè els juristes alemanys es van trobar desatesos i orfes i sobretot preguntant què havia succeït a Alemanya perquè s’hagués arribat a aquella situació, arribat aquest moment és quan es reconstrueix el dret públic tenint en compte els valors fonamentals com ara la construcció d’un poder públic limitat pel dret”.
Sobre l’actualitat de l’obra, l’autor va recalcar que “la doctrina dels juristes d’aquella època té molta importància actualment”, i va posar com a exemple la idea del concepte jurídic indeterminat.
Per la seva banda, el Dr. José Esteve va destacar del llibre el període en què se centra, uns anys en què Alemanya reneix i crea el dret públic alemany. En paraules d’Esteve, es tracta d’un dret que ha produït conseqüències en el dret espanyol en tres aspectes: “tota la dogmàtica i tota la relació de drets fonamentals; la mateixa institució del Tribunal Constitucional, i el mateix model d’ordenació territorial, es va abandonar el francès per passar a inspirar-se en el model alemany”.
Finalment, va prendre la paraula el Dr. Juan Córdoba que va compartir la seva experiència amb la ciència juridicopenal alemanya i les seves vivències a la ciutat de Munic. En referència al context del llibre, Córdoba va fer especial èmfasi en la doctrina finalista del delicte i en els seus aspectes més característics.
La cloenda de l’acte va anar a càrrec de l’Hble. Josep-D. Guàrdia i Canela, president de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya.