24/02/2015

La Facultat de Dret de la UIC, seu per al cicle de passanties internacionals de CEDDAL

La Facultat de Dret de la UIC va ser seu, els dies 29 i 30 d’octubre, del cicle de passanties internacionals d’aquest curs del Consorci per a l’Estudi i Difusió del Dret a l’Amèrica Llatina (CEDDAL). Aquesta institució agrupa facultats de Dret o Ciències Jurídiques i Polítiques, institucions acadèmiques i de promoció del Dret, així com investigadors de les diverses matèries jurídiques i socials de diferents universitats iberoamericanes.

Durant les jornades, docents d’aquestes universitats van assistir, a la Facultat de Dret de la UIC, a un curs dissenyat especialment per a ells, sobre el sistema de drets humans a Europa i el dret ambiental a Espanya. Es tracta de la segona ocasió en què la Facultat acull un esdeveniment formatiu d’aquestes característiques, després del celebrat el setembre de 2011, que va acollir una associació de jutges federals brasilers, i en el qual una trentena de magistrats van rebre un curs d’actualització sobre dret ambiental.

Així mateix tres dels docents assistents al curs van impartir la conferència “El sistema peruano interamericano de Derechos Humanos” als alumnes de la Facultat. Els ponents van ser Mario Raúl Gutiérrez Canals, professor de Dret Constitucional i coordinador de l’Oficina d’Investigació de l’Escola de Dret de la Universitat César Vallejo i assessor principal del Congrés del Perú; Ricardo Velásquez Ramírez, director executiu de CEDDAL, professor de Dret Constitucional de la Universitat Inca Garcilaso de la Vega i director del Màster de Dret Constitucional de la Universitat Nacional Federico Villarea (Perú), i César Oswaldo Contreras Arias, professor de Dret Civil i Mercantil de la Universitat Nacional Sant Lluís Gonzaga, ICA (Perú).

Al llarg de la seva intervenció, els tres ponents van parlar sobre la vinculació dels Tractats de Drets Humans al Perú i a altres països iberoamericans, de la llibertat d’empresa com a dret fonamental i de la vinculació de la jurisdicció nacional i supranacional amb els Drets Humans. Pel que fa a la llibertat d’empresa, els ponents van explicar que el fet que al Perú es recollís aquest dret en la constitució de manera expressa ha fet que el país s’hagi convertit en un “país estratègic en l’àmbit comercial i empresarial, cosa que n’ha incrementat el desenvolupament econòmic i social. S’han obert nous mercats, com l’immobiliari o el de la construcció, que s’esdevé a partir dels consorcis (associacions d’empreses). El mercat de consum també es troba incentivat perquè ha augmentat la capacitat de consum dels ciutadans, prova d’això és l’increment d’ús de les targetes de crèdit. La presència de l’empresa ha fet que el peruà pugui triar entre diferents tipus d’activitats”. “El Perú és, ara mateix, un país que està recuperant la seva confiança, que és base per a l’establiment empresarial, la contractació i el consum”, van afirmar els ponents.