24/07/2024

La Facultat de Medicina i Ciències de la Salut obté un projecte de valorització per rehabilitar la columna cervical

L’equip d’investigadors liderat per Andoni Carrasco, del Departament de Fisioteràpia, juntament amb Alejandro Portela i Xavier Marimon, de l’àrea de Bioenginyeria, ha obtingut finançament en el marc de la convocatòria UIC Barcelona Open Innovation | UICInnovació 2023, impulsada pel Vicerectorat de Recerca Innovació i Transferència de Coneixement de la Universitat

El projecte “Spinertial: Sistema intel·ligent per al monitoratge i entrenament cervical”, impulsat pel grup de treball Physioengineering, format per Andoni Carrasco, del Departament de Fisioteràpia, i per Alejandro Portela i Xavier Marimon del Bioengineering Institute of Technology, té com a objectiu principal el desenvolupament d’un dispositiu Spinertial. Aquest dispositiu permet valorar i tractar lesions de la columna cervical com la tan temuda fuetada cervical o el dolor cervical crònic.

Com expliquen els investigadors: “Fruit de la col·laboració entre les àrees de fisioteràpia i bioenginyeria hem aconseguit desenvolupar un dispositiu que contribueix a la rehabilitació de pacients amb dolor a la columna cervical”. “Amb el finançament rebut en la convocatòria UIC Barcelona Open Innovation hem continuat treballant per millorar el maquinari del dispositiu Spinertial, de manera que actualment ens permet objectivar la mobilitat i la força del coll del pacient de manera fàcil. D’aquesta manera es podrà personalitzar el tractament a cada pacient, adaptant la resistència del dispositiu a les seves necessitats”, afegeixen. Com destaquen els investigadors: “L’Spinertial és fàcil d’utilitzar, de manera que el dispositiu el podran utilitzat els pacients des de casa seva després de la prescripció del sanitari corresponent”.

L’equip d’investigadors ha començat a validar el dispositiu, que ja està patentat en l’àmbit nacional i disposa de la sol·licitud de protecció a Europa i els Estats Units, en pacients mitjançant un assaig clínic aleatori controlat. “Els resultats obtinguts són molt positius i actualment estem treballant per poder validar-lo en un entorn clínic”, expliquen.

Amb aquesta iniciativa, UIC Barcelona reafirma novament la seva aposta per la recerca dins de l’àmbit de la salut, així com per les sinergies entre diferents àrees de coneixement que comparteixen la voluntat de desenvolupar solucions que contribueixin a millorar la salut de les persones.

La convocatòria UIC Barcelona Open Innovation | UICInnovació 2023 està destinada a finançar projectes de valorització de resultats de recerca i disposa de la participació del Banco Santander.

© Foto: UIC BCN-CNEURO


 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)