26/01/2022

La Facultat d’Humanitats commemora els 700 anys de la mort de Dante a la nova edició del Taller Transversal

La temàtica del curs va ser triada pels alumnes en el marc de la celebració dels 700 anys de la mort de l'autor de la Divina Comèdia i va tenir lloc durant els dies 24 i 25 de gener

Com explica Josep Corcó, professor de la Facultat d’Humanitats i un dels ponents del Taller Transversal, aquesta commemoració “ha generat arreu del món una gran quantitat d’activitats sobre un autor tan universal com és Dante”. “Possiblement, de fet —assegura Corcó—, la Divina Comèdia sigui el segon llibre més llegit de la història”.

La nova edició del Taller Transversal ha volgut estudiar la magna obra de Dante des de diferents perspectives perquè, com continua explicant el professor d’Humanitats, “és un poemari que necessita ser comprès a través d’un treball interdisciplinari propi de les humanitats: literatura, filosofia, art, teologia, història… A més de ser un llibre que ha tingut una gran repercussió en tots aquests àmbits, és ben actual set segles més tard”.

L’actualitat de la Divina Comèdia ve donada pel fet que, segons explica Corcó i es va poder palpar en les diferents sessions de les jornades, aquesta obra “ens parla de la condició humana”: “És possible fer-ne una lectura antropològica-teològica segons la qual l’Infern són els estats interiors de la falta d’amor, de dolor agut; el Purgatori són els estats interiors de tensió cap a l’amor, d’anhel de felicitat, del desig d’un bé infinit; i el Paradís són els estats interiors de plenitud d’amor, de goig, de felicitat completa. Els grans temes de la Divina Comèdia són per un costat l’amor i la llibertat humana i per altre l’amor i la misericòrdia divina”.

Durant aquestes jornades, a més del professor Josep Corcó i la professora Judith Urbano, degana de la Facultat d’Humanitats, hi van participar el catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Navarra, Jaume Aurell; el professor de Filologia Italiana al Departament de Filologia Francesa i Romànica de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinador del Màster Universitari en Estudis Teatrals, Rossend Arqués, i el professor titular del Departament de Filologia Francesa i Romànica de la Universitat Autònoma de Barcelona, Eduard Vilella.

Els Tallers Transversals són un espai de trobada dels estudiants i els professors de la Facultat d’Humanitats, que juntament amb experts d’altres universitats, dediquen uns dies a treballar un tema específic. Sempre s’aborda des de diferents disciplines i múltiples perspectives. A més a més, tots els estudiants que volen, acompanyats d’algun professor, realitzen un viatge d’estudis a alguna ciutat europea per conèixer de primera mà el llegat de la tradició occidental. En aquesta edició, el viatge és a Pompeia i Herculà, durant aquesta setmana i fins diumenge.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)