- Més vistos
- Darrera visualització
La Facultat d’Humanitats organitza una nova edició del Taller Transversal centrat en les cultures indígenes del Pacífic
Experts acadèmics han abordat des d’una perspectiva humanística diferents temes del Pacífic i d’Oceania.
El Taller Transversal que anualment organitza la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona per abordar des d’una òptica multidisciplinària una temàtica transversal del camp humanístic s’ha centrat enguany en les cultures indígenes del Pacífic.
Sota el títol “Cultures indígenes del Pacífic i colonització” el taller ha posat el focus en el Pacífic a partir de la mirada dels tres ponents de la jornada, experts acadèmics de diferents universitats i membres de l’Associació Espanyola d’Estudis del Pacífic (AEEP).
La jornada ha començat amb la intervenció del professor de la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona el Dr. Xavier Baró, que ha fet un recorregut històric sobre la presència espanyola al Pacífic, des de la colonització fins a la signatura del Tractat de París l’any 1898, el moment en què Espanya va abandonar les Filipines.
A continuació, el rector i professor de la Universitat Abat Oliba CEU, el Dr. Rafael Rodríguez-Ponga, ha ofert una ponència sobre la situació lingüística de la multiplicitat d’illes que conformen Oceania. Rodríguez-Ponga ha apuntat que tot i que l’anglès i el francès són predominants en la majoria d’illes, encara existeixen llengües amb un nombre de parlants molt reduït que han sobreviscut perquè formen part d’una comunitat local.
L’historiador i president d’honor de l’Associació Espanyola d’Estudis del Pacífic, el Dr. Francisco Mellén, ha tancat el taller amb la seva intervenció, que s’ha centrat en els misteris que envolten l’illa de Rapa Nui, popularment coneguda com l’illa de Pasqua i mundialment famosa per les estàtues de pedra gegantines que es van anar construint durant gairebé mil anys. Mellén ha posat sobre la taula algunes de les hipòtesis més conegudes sobre els moais com la colonització de l’illa, la construcció i el trasllat de les estàtues i l’escriptura jeroglífica.
La degana de la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona, la Dra. Judith Urbano, ha presentat la jornada, que s’ha celebrat en línia ateses les circumstàncies actuals.