27/06/2014

La Facultat d'Humanitats s'endinsa en les noves tecnologies

Durant aquesta setmana, la Facultat d'Humanitats ha realitzat el Taller Transversal que té lloc anualment el mes de gener i s'adreça a l'alumnat del grau en Humanitats i Estudis Culturals. Enguany, el tema, «Digital Humanities: noves tecnologies per a humanistes», volia donar a conèixer les possibilitats que tenen les noves tecnologies per a qualsevol professional del sector.

El Taller Transversal d’Humanitats és una manera de posar en pràctica continguts teòrics d’algunes de les assignatures obligatòries del grau i, com afirma Andreu Besolí, coordinador del taller, “s’orienta al foment i coneixement d’eines i metodologies dels diferents àmbits dels estudis humanístics, necessàries per abordar amb èxit els primers passos en el món laboral”.

A més, l’edició d’aquest any, sobre l’ús professional de les noves tecnologies en Humanitats, ha fet que les diferents activitats del taller hagin incentivat el treball en equip i l’intercanvi d’experiències i coneixements entre alumnes de diferents cursos, una de les característiques bàsiques d’aquestes jornades anuals.

En aquest sentit, el Taller Transversal ha presentat, d’una manera molt orientada a la pràctica, algunes de les principals eines tecnològiques d’utilitat per a humanistes i com treure’n partit en el desenvolupament professional dels futurs graduats. Com afirma el vicedegà de la Facultat, Xavier Baró, “les diferents disciplines que conformen les Humanitats també s’han beneficiat de les aportacions d’aquests nous mitjans, tant en la recerca de fonts i recursos d’investigació com en l’accés al món laboral”.

Aquesta setmana de treball, per tant, buscava “ensenyar a utilitzar de manera reflexionada, encara que sigui a nivell d’usuari introductori —explica el professor Besolí—, algunes d’aquestes eines tecnològiques, com un exercici obligat de les noves generacions d’humanistes i especialistes en el món de la cultura”.

L’estructura del Taller s’ha concebut de tal manera que cada dia estava dedicat a un o dos àmbits temàtics del coneixement humanístic. Durant tots cinc dies, els alumnes han tingut diferents tallers amb experts en la matèria estudiada. Un dels dies van realitzar una sortida de treball de camp al monestir de Sant Joan de les Abadesses i al museu episcopal de Vic. Durant aquesta jornada van conèixer les possibilitats de les noves tecnologies en la difusió de l’art i de les col·leccions museístiques.