27/06/2014

La Facultat d'Odontologia descobreix una cèl·lula mare pluripotent extreta de la polpa dentària que genera gran expectació als mitjans

L'estudi ha demostrat in vitro la capacitat d'aquestes cèl·lules mare, les DPPSC, per regenerar teixits com l'ossi, l'hepàtic i el neuronal. La recerca, liderada pel Dr. Maher Atari i dirigida pel Dr. Lluís Giner, de la Facultat d'Odontologia, s'ha publicat en la revista Journal of Cell Science, amb un alt índex d'impacte. La Universitat ha patentat la manera d'extreure aquesta cèl·lula mare adulta, que en fase clínica tindria un alt potencial terapèutic. La difusió d'aquesta recerca ha generat un gran impacte als mitjans i sobretot a les xarxes socials, ja que al Twitter se n'han arribat a registrar més d'un milió i mig de seguidors.

Un equip de recerca de la UIC, liderat pel Dr. Maher Atari i dirigit pel Dr. Lluís Giner, degà de la Facultat d’Odontologia, ha establert un protocol per aïllar i identificar subpoblacions de cèl·lules mare pluripotents (DPPSC) a partir de la polpa dental, amb un perfil genètic similar a les cèl·lules mare embrionàries però en cèl·lules adultes. La recerca ha estat publicada en la prestigiosa revista Journal of Cell Science, fundada a Cambridge, amb un alt índex d’impacte. Anteriorment, els avenços en la recerca es van recollir en la revista Bone Journal (Harvard) i a Histology & Pathology.

La recerca ha demostrat in vitro la capacitat de les DPPSC de donar lloc a teixits amb característiques associades amb el mesoderma, l’endoderma i l’ectoderma (osteoblasts hepatòcits i neurones). Per això, aquesta recerca podria arribar a una fase clínica i, en un futur, demostrar la regeneració de teixits ossis, neuronals i hepàtics, la qual cosa donaria lloc a múltiples possibilitats terapèutiques.

Tercer molar o queixal del seny

Els resultats obtinguts demostren la presència de cèl·lules mare pluripotents (DPPSC) a la polpa dental del tercer molar (queixal del seny), tot i que el percentatge de DPPSC disminueix a mesura que augmenta l’edat. Per a la recerca, l’equip ha utilitzat el tercer molar, ja que és l’última dent que es desenvolupa en els humans, està normalment en una fase més primerenca de desenvolupament i és capaç de proporcionar una quantitat òptima de teixit de polpa dental per a l’aïllament de les cèl·lules mare adultes pluripotents. A més, freqüentment el tercer molar s’ha d‘extreure per problemes en l’erupció, per la qual cosa es presenta ideal per al possible banquament de teixits. S’ha observat que aquestes cèl·lules són sempre presents en la polpa dental i, per tant, s’ha arribat a la conclusió que aïllar aquestes cèl·lules és sempre possible, independentment de l’edat que tinguin. L’equip ha aconseguit aïllar la cèl·lula en adults d’entre 14 i 60 anys.

La UIC ha patentat la forma d’extracció d’aquestes cèl·lules mare provinents de la polpa dental, un sistema que no comporta problemes i no presenta anomalies de cromosomes o canvis estructurals durant el cultiu i després de la diferenciació en diferents teixits, element molt important per aplicar-los com a teràpia cel·lular per a la regeneració de teixits. D’altra banda, és especialment important el fet que es tracti de cèl·lules adultes, ja que s’evita el rebuig quan són trasplantades, perquè són cèl·lules que s’extreuen del mateix individu que ha de rebre el tractament, cosa que no comporta cap problema ètic. Per això, el tercer molar no només és una dent, sinó que és un òrgan en si mateix.

Transferència

A partir dels resultats obtinguts, en una segona fase clínica, l’equip de recerca es proposa explorar noves vies per a futurs estudis en medicina regenerativa amb cèl·lules fàcilment accessibles (com les DPPSC) amb una capacitat regenerativa pluripotencial. De moment, s’ha dut a terme una transferència de ciència a indústria, ja que s’està valorant la qualitat de biomaterials en productes o medicaments a través del conveni signat amb l’empresa israeliana MIS Implants Technologies Ltd., en el marc de la Càtedra d’Implantologia Regenerativa MIS-UIC, que s’acaba de crear.

Equip de recerca i recursos

L’equip de recerca que actualment avança en l’estudi està format pel Dr. Maher Atari (IP), el Dr. Lluís Giner, el doctorand Carlos Gil i la doctoranda Esther Martínez. També han tingut un paper imprescindible en el procés l’exvicerectora de Recerca de la UIC, Núria Durany, que va morir el 2010; la Dra. Núria Casals, directora de l’Àrea de Farmacologia; el Dr. Federico Hernández-Alfaro; el Dr. Ignacio Segarra, de la Facultat d’Odontologia, i el Dr. Miquel Cortada, primer degà de la Facultat.

La recerca s’ha dut a terme al Laboratori de Recerca en Odontologia de la UIC, i hi han participat els laboratoris del CIM i de la Clínica de la Universitat de Navarra, gràcies al suport dels investigadors Miguel Barajas i Felip Pròsper. Així mateix, la UIC ha disposat també dels serveis que han prestat la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona.