Investigadors de UIC Barcelona, que formen part del
Grup CIBERobn, en col·laboració amb la Universitat d'Oslo, han demostrat per primera vegada que la glucosa és un nutrient clau per al creixement de les neurones motores, la qual cosa permet aprofundir en la comprensió d'un dels mecanismes que intervenen en el desenvolupament de malalties neuromotores. L'estudi ha estat publicat a la
revista eLife.
Les conclusions obtingudes mostren que no només el colesterol i les proteïnes tenen un paper actiu en el creixement de les neurones motores, sinó que la falta de sucres en la dieta altera el creixement axonal.
“Fins ara sabíem que els aminoàcids de la nostra alimentació afavoreixen el desenvolupament dels axons neuronals, és a dir, de la prolongació de les neurones que condueixen l'impuls nerviós des del cervell fins a qualsevol múscul del nostre cos”, afirma la Dra. Núria Casals, responsable del Grup de Recerca en Neurolípids. “Gràcies a l'estudi que hem realitzat, hem pogut demostrar que altres nutrients com el sucre també intervenen en el creixement axonal de les neurones motores”.
El grup d'investigadors de UIC Barcelona i de la Universitat d'Oslo han identificat, a més a més, els senyals que alerten de possibles problemes en el desenvolupament neuronal. Concretament, “hem vist que la proteïna CPT1C actua com un sensor de l'estat energètic, i alerta quan disminueix el nivell de glucosa a l'interior de les neurones. D'aquesta manera, es frena el creixement de l'axó per evitar mutacions en la CPTC1, que impedeixen que funcioni correctament i produeixen una malaltia neuromotora, la paraplegia espàstica hereditària”, explica la Dra. Rut Fadó, una de les autores principals de l'estudi.
Els resultats publicats suposen un pas cap endavant en la recerca del paper que juguen els nutrients en el desenvolupament neuronal i com es regula aquest procés, i permeten així detectar amb antelació possibles alteracions genètiques i futures patologies.