- Més vistos
- Darrera visualització
La formació dels professionals sanitaris en habilitats de comunicació, clau per millorar l'autocura
La Jornada «Health literacy i autocura: nous desafiaments», organitzada per l'Institut Global de Salut Pública i Política Sanitària de la UIC i amb la participació de l'experta Rima Rudd, de la Universitat de Harvard, va rebre l'impuls de MSD i la col·laboració del Fòrum Espanyol de Pacients.
La professora Rima Rudd, de la Universitat de Harvard, experta en health literacy, ha estat l’encarregada de pronunciar la conferència inaugural de la Jornada Health literacy i autocura: nous desafiaments, organitzada per l’Institut Global de Salut Pública i Política Sanitària de la UIC, i amb l’impuls de MSD i la col·laboració del Fòrum Espanyol de Pacients.
La Dra. Rudd va posar en evidència la necessitat de tractar els aspectes relatius a la health literacy tenint en compte, no només les habilitats dels pacients, sinó també la dels professionals sanitaris i les característiques de les institucions sanitàries, alhora que es preguntava: “Estem mesurant aquestes competències en els professionals de la salut?”. L'experta va recordar que no és just descarregar tota la responsabilitat de l’autocura en el mateix pacient. La Dra. Rudd ha dedicat tota la seva carrera a fer recerca sobre les barreres que poden trobar-se els pacients en el sistema sanitari.
Després de la conferència d’aquesta experta, va tenir lloc una taula rodona sobre els reptes actuals amb relació a la promoció d’habilitats d’autocura en persones que pateixen una malaltia crònica. A la taula, hi van intervenir Maria de la Mercè Vinuesa (Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat), Camille Bullot (European Patient's Forum), Assumpció González (responsable del Programa Pacient Expert Catalunya©, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya), i Emilia Arrighi (responsable de recerca de l'Institut).
La importància de la formació dels professionals i pacients en habilitats d’autocura, la millora de la comunicació entre els professionals sanitaris, la realització de materials que resultin accessibles i fàcils de comprendre als pacients així com l’existència de centres assistencials més fàcils de transitar van ser algunes de les conclusions de la jornada.
A l’acte d’inauguració, hi van participar el Dr. Antoni Mateu, secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Susana Guitar, directora associada de Public and Government Affairs de MSD, el Dr. Albert Balaguer, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UIC,; i la Dra M. Dolors Navarro, directora de l’Institut.
“Mitjançant l’organització d’aquesta jornada s’ha posat de manifest el treball de l’Institut en l'àrea de health literacy i en el desenvolupament d’estratègies de formació en competències d’autocura, tant dirigides a pacients com a professionals sanitaris”, ha declarat la seva directora, la Dra. M. Dolors Navarro.
Per la seva banda, Susana Guitar, directora associada de Public and Government Affairs de MSD, ha subratllat la importància de proporcionar al pacient informació sobre la seva malaltia, ja que això el capacita per prendre decisions consensuades amb el professional sanitari i gestionar així la seva salut, i, al mateix temps, es contribueix a millorar l’eficiència dels recursos públics per tal com augmenta la confiança del pacient en el sistema sanitari. “MSD és una companyia farmacèutica compromesa, no només amb la salut de les persones, sinó també amb l’educació en salut; per això proporcionem informació fiable, veraç i de qualitat a través d’iniciatives, projectes o recursos, com el Manual Merck d'Informació Mèdica per a la Llar,o el portal de MSD salut, per tal d’avançar cap al pacient del segle XXI, un pacient actiu, format i informat, però, sobretot, compromès amb la seva salut“, afirma Guitar.
INSTITUT ALBERT JOVELL DE SALUT PÚBLICA I PACIENTS
L’Institut Global de Salut Pública i Política Sanitària de la UIC ha passat a denominar-se Institut Albert Jovell de Salut Pública i Pacients. La notícia es va fer pública durant la Jornada Health literacy i autocura: nous desafiaments. En el marc de la jornada també es va fer un sentit homenatge al Dr. Albert J. Jovell, fundador i primer director de l’IGS, càrrec que va ocupar fins a la seva mort, el 26 de novembre passat. El Dr. Jovell era metge especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública, i tenia una dilatada i reconeguda trajectòria professional, acadèmica i investigadora. A l’octubre va rebre la medalla Dr. Josep Trueta al Mèrit Sanitari, atorgada per la Generalitat de Catalunya, per tota la seva carrera professional. La Dra. M. Dolors Navarro és l’actual directora de l’Institut.