02/11/2022

La IX Jornada d’Abordatge Interdisciplinari a la Gent Gran se centra en les vivències de familiars i persones amb Alzheimer

Organitzada pels alumnes de quart curs del grau en Infermeria, la Jornada ha reunit diversos experts de l’àrea que han compartit les seves experiències amb els futurs professionals de la infermeria

El 18 d’octubre el Campus Sant Cugat va acollir la IX Jornada d’Abordatge Interdisciplinari a la Gent Gran, sota el títol “Com impacta l’Alzheimer en les nostres vides?”. La Dra. Encarna Rodríguez, directora del Departament d’Infermeria de UIC Barcelona, va ser l’encarregada de presentar la Jornada i donar la benvinguda als assistents. Després de la seva intervenció va tenir lloc la taula rodona moderada per l’alumna Marta Guerra, que va reunir ponents experts en el tema central de la trobada. 

En aquesta edició, a la taula rodona, hi va participar Anna Fitó Badal, presidenta de l’Associació de Familiars d’Alzheimer (AFA) del Vallès Occidental, acompanyada per dos membres de l’associació que van compartir les seves experiències: Gloria Alarcón, la mare de la qual té Alzheimer i viu en una residència, i Pilar Tarragó, infermera diagnosticada d’Alzheimer fa un any. També va ser-hi present com a ponent Elisabeth Calvo, infermera de pràctica avançada en demències de l’Hospital Parc Sanitari Pere Virgili. Les intervencions de les ponents van acostar els assistents a la realitat dels pacients diagnosticats d’Alzheimer, així com la dels familiars que els donen suport. A més a més, van donar a conèixer recursos d’ajuda que ofereix tant el sistema sanitari com associacions com l’AFA. 

Després de la pausa per al cafè, els estudiants de quart curs del grau en Infermeria van presentar les seves comunicacions en format de comunicació oral i format pòster. Els treballs van tractar sobre les vivències amb l’Alzheimer des de diferents perspectives: anàlisi de testimoniatges, revisió de la literatura i anàlisi de percepcions a través d’enquestes. Les exposicions van posar de manifest el gran impacte que té l’Alzheimer en les nostres vides, així com la falta de suport que hi ha en moltes ocasions per a les famílies, que solen ser els cuidadors principals i tota la càrrega emocional que comporta. 

Seguidament, Carla Álvarez, presidenta del Comitè Científic, va llegir les conclusions de la Jornada i va donar pas al lliurament de premis. El guardó a la millor comunicació es va lliurar a Anna Batet i a Marta Guerra pel treball “Emocions experimentades per familiars de persones amb Alzheimer en fase avançada: estudi descriptiu transversal”. El premi al millor pòster es va atorgar a Cristina Fernández i Inmaculada Martín, amb el treball “Revisió de la literatura sobre l’ecolàlia (repeticions verbals) en l’Alzheimer”.

Finalment, Teresa Cerezo i Sara Cano, infermeres de l’Hospital Universitari General de Catalunya, van impartir el discurs de la taula de cloenda. Per la seva banda, Alejandra Jover, presidenta del Comitè Organitzador, va ser l’encarregada de dedicar unes paraules d’agraïment als participants i assistents, i de donar per acabada la Jornada.

Entitats col·laboradores: Enfermanía, Grup Paradigma i Bimbo.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)