- Més vistos
- Darrera visualització
La presència de la proteïna sACE2 en la saliva pot contribuir a la protecció contra la COVID-19 en infants
Així ho mostra un estudi realitzat per professors i investigadors dels departaments de Medicina i de Ciències Bàsiques, juntament amb investigadors de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu. L’estudi ha estat publicat a la revista Scientific Reports
La recerca es va centrar en una mostra de famílies, formades per adults i infants, convivents a domicilis confinats durant la primavera de 2020 a l’àrea metropolitana de Barcelona. Després d’analitzar mostres de saliva de tots els participants, es va trobar que el 96,3 % d’aquestes contenien la proteïna soluble sACE2.
L’ACE2 és una proteïna que es troba a la superfície de les cèl·lules de diferents teixits del cos humà, incloent-hi els pulmons. Quan el virus de la COVID-19 entra en contacte amb les persones, s’uneix a la proteïna ACE2 i pot entrar a les cèl·lules, replicar-se i causar la infecció. La forma soluble d’aquest enzim, sACE2, s’allibera en petites quantitats a la sang i altres fluids corporals, com la saliva, i pot circular lliurement. Es creu que l’sACE2 podria tenir un paper protector contra el SARS-CoV-2 en unir-se al virus i neutralitzar-lo abans que pugui infectar les cèl·lules.
“Vam observar que els infants que no havien estat infectats per SARS-CoV-2 presentaven una concentració més alta de sACE2 a les mostres de saliva que els infants i adults infectats”, expliquen els autors principals del treball. “Això podria ser un altre dels factors que expliquen per què els infants presentaven simptomatologia més lleu”.
Les troballes realitzades pel grup d’investigadors, liderat per Samuel Bru, Pedro Brotons i Carmen Muñoz-Almagro, de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, suggereixen que l’alliberament de concentracions adequades de sACE2 a la saliva podria tenir un efecte protector contra el SARS-CoV-2. Concretament, el treball ha identificat formes de la proteïna soluble que es troben principalment a la saliva dels nens.
Els autors de l’estudi, entre els que es troben també els investigadors de UIC Barcelona Josep Clotet, Albert Balaguer, Reyes Carballar i Joan Marc Martínez, assenyalen que aquestes troballes podrien tenir implicacions importants per a investigacions futures sobre el virus, com ajudar a predir el risc d’infecció segons els nivells de sACE2 o si es poden utilitzar com a biomarcadors per identificar les persones més susceptibles a la infecció.
©Drazen Zigic / Freepik