10/10/2024

La prevenció i la sensibilització són clau per fer front als trastorns de salut mental

Així ho afirma Maria Fernández-Capo, directora del Departament de Psicologia de UIC Barcelona, en el marc del Dia Mundial de la Salut Mental

Segons ha explicat l’experta, els trastorns de salut mental entre els joves van en augment a causa, principalment, de la pressió social, l’abús de les xarxes socials i una certa desestructuració familiar. “L’adolescència i la joventut són etapes plenes de reptes, però alhora, és un període crític per a la formació de la identitat dels joves quan encara no han aconseguit el seu ple desenvolupament cerebral, emocional i cognitiu”, afegeix. Tot això comporta que puguin sentir-se una mica confusos i experimentin malestar que, mal gestionat, pot generar diferents problemes de salut mental.

Fernández-Capo ha recordat també que no totes les persones que sofreixen aquest tipus de trastorns demanen ajuda. En el cas de les noves generacions, “estan més obertes a parlar sobre salut mental i a buscar ajuda, si bé encara hi ha barreres que poden impedir que alguns joves acudeixin a un especialista, com la por a l’estigma, la falta de recursos disponibles o la percepció que els seus problemes no són prou greus”. Per això, la directora del Departament de Psicologia ha insistit en la necessitat de continuar treballant en educació i en sensibilització perquè totes les persones se sentin còmodes demanant ajuda quan la necessitin.

A Espanya una de cada quatre persones té o tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, i han augmentat actualment els casos d’ansietat i depressió. Tot i que l’origen sol ser multicausal i variar d’una persona a una altra, la psicòloga ha assenyalat que “una predisposició genètica, l’estrès generat per l’estil de vida, conflictes en les relacions o dificultats econòmiques” són factors de risc per als problemes de salut mental. La detecció precoç és imprescindible per evitar un empitjorament dels símptomes, i en aquest sentit les estratègies polítiques i sanitàries cada vegada més aposten per invertir recursos en prevenció. A més a més, com ha recordat Fernández-Capo, les persones també poden millorar la seva salut mental “desenvolupant hàbits saludables i treballant per donar un sentit existencial a la seva vida”.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)