11/02/2022

La professora Marta Benages participa en un projecte de recerca sobre mobilitat sostenible finançat amb una línia d’ajuda del Pla Barcelona Ciència 2020-2023

El projecte està liderat per la Universitat Rovira i Virgili i hi participen també la Fundació UOC, Eurecat, ISGlobal i Ostelea - Tourism Management School

El projecte de recerca “VISITMOB: Mobilitat dels visitants a la ciutat de Barcelona després de la COVID-19”, en el qual participa la professora de UIC Barcelona School of Architecture Marta Benages, és un dels projectes seleccionats dins de la convocatòria extraordinària del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 impulsat, conjuntament, per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació “la Caixa”.

El projecte està liderat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i també hi participen la Fundació UOC, Eurecat, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i Ostelea - Tourism Management School. L’objecte d’estudi se centrarà en l’anàlisi de la mobilitat de la població visitant a Barcelona i el seu impacte en la qualitat de vida de la població resident, amb la finalitat de millorar la gestió de la mobilitat a la ciutat després de la pandèmia de la COVID-19 i avançar cap a un model de mobilitat social i ambientalment sostenible. 

La participació de la investigadora Marta Benages, del grup de recerca Community-based Urbanism, s’emmarca dins l’avaluació de l’impacte dels fluxos de població visitant sobre les persones residents. En concret, coordinarà la realització d’entrevistes go-along amb l’objectiu de caracteritzar com afecta la mobilitat de la població visitant als diferents col·lectius de  tres barris representatius de la ciutat. “Es prestarà una atenció especial als col·lectius vulnerables o amb situacions més precaritzades. Aquestes entrevistes es caracteritzen per acompanyar les persones en els recorreguts quotidians que fan durant un dia tipus mentre se’ls pregunta sobre diversos aspectes relacionats amb els objectius del projecte. Addicionalment, aquests recorreguts seran geolocalitzats amb dispositius de teleseguiment o tracking per tal de cartografiar les percepcions sobre l’espai públic, el llocs de conflicte i l’adaptació que realitzen les persones veïnes dels diferents tipus de barri de la ciutat als fluxos de persones visitants” explica. 

En aquesta convocatòria extraordinària, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació “la Caixa” han atorgat ajudes a un total de set projectes de recerca centrats en l’estudi dels nous reptes urbans, entre els quals s’inclouen l’envelliment i la qualitat de vida; la mobilitat i la protecció mediambiental, així com les noves tecnologies aplicades a l’habitatge, l’espai i els serveis públics. La línia d’ajudes extraordinària està dotada amb un pressupost d’un milió d’euros i, per a aquest 2022, es preveu una nova convocatòria per valor d’un altre milió d’euros.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)