27/01/2017

La professora Sílvia Albareda parla sobre l’educació en sostenibilitat a les jornades de Castelldaura 2017

La professora de la Facultat d’Educació i directora de l’oficina de Sostenibilitat de UIC Barcelona va participar en la cloenda de les 52es. Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura. Enguany, les jornades giraven entorn de la Laudato Si’ i portaven com a títol: “La conversió ecològica, una exigència de la fe”.

Sílvia Albareda va formar part de la taula rodona de cloenda de les jornades, en què es van presentar diferents casos pràctics. A la professora d’Educació li va tocar parlar del cas en el qual ella treballa, com a directora de l’Oficina de Sostenibilitat de la nostra universitat. Com a punt de partida, va dir, “és molt important que cadascú de nosaltres estigui convençut de la qüestió de la conversió ecològica”, i per això primer cal “formar-nos, llegir i rellegir la Laudato Si'”.

A la taula rodona, també hi va participar l’actual procurador general de l’orde del Císter, Lluc Torcal, que va destacar que encara “hi ha molta feina a fer”, i va explicar que no calen grans coneixements, sinó localitzar punts de millora i llançar-s’hi. És el que ell va fer al monestir de Poblet, pioner en aquesta conversió. Com a suggeriment pràctic, ha dir que es podria crear una associació de parròquies per tal de negociar conjuntament l’energia neta. La conversa va ser moderada pel periodista Jordi Llisterri, de CatalunyaReligió.cat.

El primer dia de les Jornades Castelldaura el cardenal arquebisbe emèrit de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va destacar que parlar de l’ecologia és un tema “actualíssim”, perquè és “una qüestió de vida o mort, potser no tant per a nosaltres mateixos, però sí que ho és per a la deguda conservació de la natura i les generacions que vindran darrera nostre”. Va concloure que totes les solucions han de passar per la “conversió personal”.

Les Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura es duen a terme des del 1965. Volen ser una actualització teològica i pastoral, i un espai de debat sobre fenòmens, esdeveniments o realitats que són d’actualitat en les converses del carrer i en l’opinió pública, i sobre les quals l’Església té alguna cosa a aportar. Des del seu origen, prop de quatre mil persones i centenars de personalitats del món civil i eclesiàstic han participat en aquesta activitat d’actualització teològica i pastoral que promou el Centre Sacerdotal Rosselló de Barcelona.