11/03/2015

«La ràdio és un joc en col·laboració», David Jobé, d’‘El Món a RAC1’

David Jobé, periodista del programa de ràdio “El Món a RAC 1”, ha estat convidat a la primera Trobada ComUIC del mes de març. Ha estat una sessió participativa mitjançant un joc amb una pilota com a metàfora de la ràdio: “La ràdio és un joc en col·laboració de tots, no és unidireccional”, ha comentat el periodista. 

Imatge: Cristina Pampín, professora de la UIC i periodista a informatius Telecinco i David Jobé, periodista a 'El Món a RAC 1'

Mentre els alumnes es passaven la pilota per fer preguntes sobre les seves inquietuds com a futurs periodistes, han sorgit qüestions com que el periodisme és una forma de veure les coses i els alumnes no s’han de limitar a un mitjà. El convidat ha remarcat que no es tracta tant d’arribar a aconseguir el seu objectiu, sinó de gaudir del procés d’aprenentatge durant la trajectòria professional i no tancar-se mai portes, el fet de: “platejar-se un únic camí és avorrit”, ha afirmat. 

En línia amb els objectius que es plantejaven els nostres alumnes, Jobé ha comentat que “els somnis estan molt bé”, però que han de ser realistes i han de treballar en una direcció per aconseguir-los. Si vols ser periodista, has de començar per llegir el diari i estar informat des de la universitat: quants de vosaltres heu llegit el diari avui?”.

Respecte de l’estructura dels programes de ràdio, David Jobé ha dit que: “les seccions van inventar-se com els dijous i la paella”. Sota el seu punt de vista, és correcte que un programa tingui seccions però que els futurs professionals han “d’agafar la pilota i pensar diferent” per canviar els formats radiofònics i ser més atrevits. Un altre aspecte que preocupa els alumnes és la improvisació: “Per què ens posem nerviosos davant d’un micròfon? Només ets tu contra l’oient. No passa res si t’equivoques en directe”. 

Altres temes que han sorgit durant la trobada amb alumnes ha estat la conciliació laboral del periodista, fet que David Jobé ha explicat que depèn del que cadascú desitgi a cada etapa de la seva vida i les prioritats que tingui cada persona. Per acabar, s’ha parlat sobre la manipulació informativa dels mitjans, gestionats per grups empresarials que tenen interessos, i Jobé ha comentat que els futurs periodistes tenen la responsabilitat d’analitzar i qüestionar les informacions que els arribin des de qualsevol mitjà.