10/02/2017

La reconeguda psicòloga finlandesa Kirsti Lonka imparteix una conferència a UIC Barcelona

Un centenar d’assistents, entre mestres i professors, van acudir a la conferència impartida per la reconeguda professora Kirsti Lonka, de la Universitat d’Hèlsinki. Lonka va parlar sobre el seu estudi recent: “Maneres de percebre el coneixement entre mestres: estan relacionades amb les seves idees sobre l’avaluació?”, que va donar títol a la seva presentació.

La professora finesa va explicar com la recerca que està duent a terme li confirma que l’ésser humà disposa d’unes concepcions molt variades sobre l’aprenentatge, les quals tenen un paper clau en la manera d’afrontar les tasques acadèmiques. “Hi ha una distància cada cop més gran entre el que passa a les escoles i el que passa a fora. La globalització –va assegurar Lonka– és un procés tan extens que sembla que les universitats vagin cap enrere”.

Kirsti Lonka va parlar també de la importància del paper dels educadors per aquesta tasca educativa. Per això, es va referir al paper clau que es dona als mestres al seu país: “El nivell d’educació que es requereix als professors a Finlàndia és el més alt del món”.

També defensa que cal canviar la forma d’explicar la ciència perquè cridi l’atenció dels joves, tot mantenint l’interès i aprofundint en el procés: “Agafem la vida i la mort i hi afegim matemàtiques, biologia… Així aprenen de la vida des de diferents punts de vista. Els japonesos i els coreans estan fent el mateix; volen desenvolupar la creativitat en els alumnes”.

La sessió va ser moderada per la professora de la Facultat d'Educació, Maria Cerrato, que va treballar amb Lonka, durant el seu doctorat i postdoctorat a Finlàndia. D'altra banda a la presentació, la degana de la Facultat d’Educació, Esther Jiménez, va anunciar que, pel proper mes de juny, s’està preparant un seminari per tractar el bullying a l’escola i com combatre’l.