21/10/2022

La sostenibilitat arquitectònica no suposa un sobrecost econòmic, segons un professor de UIC Barcelona School of Architecture

El professor de Sostenibilitat de UIC Barcelona Mauro Manca ha assegurat que la sostenibilitat arquitectònica, “clau” per a l’eficiència energètica i l’estalvi energètic, “no ha de suposar un sobrecost econòmic”.

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Estalvi d’Energia, que se celebra avui, 21 d’octubre, Manca ha afirmat que els projectes “han de ser pensats des del moment zero perquè tinguin un triple impacte positiu: social, ambiental i econòmic”. “Els arquitectes compromesos amb la sostenibilitat hem vist que es pot aconseguir un edifici sostenible sense sobrecostos, si el plantegem des del principi d’aquesta manera”, ha afirmat.

L’expert ha apostat per les cases que permeten l’estalvi d’energia, com els habitatges passius, per optimitzar els recursos naturals disponibles, ja que “estan dissenyades tenint en compte les condicions climàtiques de l’entorn i la seva ubicació”. En aquest sentit, ha afegit que “l’orientació de l’habitatge, la utilització de materials naturals, una correcta ventilació, un bon aïllament tèrmic o la integració amb el mitjà són alguns dels criteris que es tenen en compte a l’hora de dissenyar una casa passiva”.

El professor de Sostenibilitat de UIC Barcelona considera que en, el futur, hi haurà edificis alineats amb la taxonomia europea, “tot i que aquests criteris encara no formen part de la normativa actualment”. “Aquests edificis tindran un passaport energètic, se n’haurà estudiat el cicle de vida i tindran limitacions sobre tot el cicle de vida i l’impacte ambiental d’emissions CO2 que tenen”, ha afirmat Manca. En la seva opinió, l’objectiu és que “la totalitat dels edificis de nova construcció siguin sostenibles i de consum zero nets o d’energia positiva i que hi hagi un percentatge de rehabilitació energètica d’entre el 3 i el 6 % cada any, per poder fer front al canvi climàtic”.

Manca ha insistit en la importància de la rehabilitació dels edificis, sobretot en l’àmbit energètic, i ha deixat clar que és “una oportunitat per fer una inversió que té un retorn molt interessant i que està activant tot el món financer i de les subvencions”. No obstant això, ha insistit que “cal fer-ho bé, ser coherents i aconseguir que els edificis realment disminueixin la despesa energètica que tenen i aconsegueixin resultats mesurats i comprovats de reducció d’impacte”.

El professor de UIC Barcelona ha destacat que, tot i que les energies renovables poden resultar útils en alguns casos, “no tot es pot resoldre amb aquesta mena d’energia” perquè “necessiten materials que són escassos”. “Hem d’actuar en el concepte d’edifici com a màquina per al control climàtic i per al confort de l’usuari. Els edificis cada vegada més seran bancs de materials amb els components, que es faran servir com a elements prestats i podran reutilitzar-se en construccions futures per minimitzar l’impacte de destrucció de materials”, ha afegit.

Manca ha insistit en la importància que els usuaris estiguin informats a l’hora de llogar o comprar un habitatge sobre “quant s’estalviarà cada any” i explicar-los que optar a un habitatge més sostenible és equivalent “a reduir l’impacte de milers de viatges d’anada i tornada amb avió pel món”.

 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)