19/11/2021

La successió de l’empresa familiar requereix una planificació global que combini mecanismes civils, mercantils i fiscals

Més de vuitanta empresaris han assistit de manera presencial a la Universitat Internacional de Catalunya, en el marc de les actuacions de la Càtedra d’Empresa Familiar Bosch Aymerich

La successió de l’empresa familiar requereix una planificació global que combini mecanismes civils, mercantils i fiscals. Aquesta és una de les principals conclusions a la qual s’ha arribat en la jornada sobre la successió de l’empresa familiar que s’ha celebrat a la Universitat Internacional de Catalunya, organitzada per la Càtedra d’Empresa Familiar Bosch Aymerich de UIC Barcelona, l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) i l’Associació Catalana d’Especialistes en Dret de Successions (ACEDS).

Diferents experts en matèria successòria han abordat els principals reptes que afronten les empreses familiars, que actualment representen a Catalunya el 88,3 % de la totalitat de les empreses privades, contribueixen el 69 % del Valor Afegit Brut (VAB) i generen el 76 % dels llocs de treball privats. La importància de planificar bé la successió, els aspectes fiscals derivats del relleu, els òrgans de govern corporatiu o la importància de la seguretat jurídica són algunes de les qüestions que han sorgit durant la jornada. 

En la primera taula rodona, centrada en els reptes en matèria successòria, el director de la Càtedra d’Empresa Familiar Bosch Aymerich, Jordi de Juan, ha posat en relleu la importància de combinar els diferents instruments en la planificació successòria de l’empresa familiar: “Cal integrar les visions mercantil, civil i fiscal per poder respondre als problemes que planteja  el relleu de l’empresa familiar”. De Juan també ha exposat el problema de la litigiositat tributària que tenen les empreses familiars, ha exposat les novetats i ha posat en valor la recerca feta per la Càtedra sobre la qüestió d’inconstitucionalitat sobre el Reial decret llei 3/2016 en relació amb la reforma sobre l’Impost sobre Societats de 2016, un fet que podria suposar per a la globalitat de les empreses un estalvi fiscal superior als 5.000 milions d’euros.

Per la seva banda, el professor de la Universitat de Barcelona Josep Maria Cervera ha detallat els principals aspectes que ha d’incloure un pla successori òptim i ha destacat la gestió del talent dins l’empresa familiar, ja que “la família ha de trobar un equilibri entre les seves necessitats i les del negoci, mitjançant un pla que aspiri a la meritocràcia”. 

En canvi, el president de l’ACEDS, Ramon Pratdesaba, ha exposat que el dret català posa el focus en la “continuïtat de la unitat productiva per sobre de la igualtat dels successors”, de manera que s’incideix en el fet que el negoci continuï “encara que l’interès familiar no coincideixi”.

La jornada ha tancat amb una segona taula d’experts en assessoria fiscal, que han abordat els reptes de la seguretat jurídica de l’empresa familiar. El soci de Crowe, Ramon Santos, ha fet una ponència sobre la importància de l’anticipació en vida de la successió i ha apuntat que “dona tranquil·litat al propietari, als hereus i als treballadors”. També ha reiterat que cal una “visió holística del procés successori” però amb especial atenció a l’àmbit fiscal. 

Per la seva banda, el soci fundador d’Ebrat Advocats, Alejandro Ebrat, ha subratllat algunes de les estratègies de planificació fiscal, fent èmfasi en la dissociació entre l’empresa familiar i el patrimoni familiar. També hi ha participat la sòcia de CIM Tax & Legal i coordinadora del Comitè Fiscal de l’ACEDS, Emma Sánchez Corretger, que ha incidit en el fet que cal revisar constantment la normativa per adaptar-se als canvis. 

El president de l’ASCEF, Amadeu Jori, ha tancat la jornada reivindicant la importància de planificar bé la successió, els aspectes fiscals derivats del relleu, els òrgans de govern corporatiu o la importància de la seguretat jurídica ja que “són qüestions vitals que influeixen en la supervivència d’una empresa familiar”, ha conclòs.

Més de vuitanta empresaris han assistit de manera presencial a la Universitat Internacional de Catalunya, en el marc de les actuacions de la Càtedra d’Empresa Familiar Bosch Aymerich. 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)