16/10/2023

La teràpia prematura en el dol pot ajudar a promoure la salut mental

És una de les principals conclusions de l’estudi liderat per la investigadora Iris Crespo i presentat a la I Jornada de Dol, Benestar Emocional i Salut Mental, organitzada juntament amb la Fundació Salud y Persona

Amb la voluntat de fomentar la prevenció de la salut mental i potenciar el benestar emocional de les persones, l’àrea de Psicologia del Departament de Ciències Bàsiques, juntament amb la Fundació Salud y Persona, va organitzar la I Jornada de Dol, Benestar Emocional i Salut Mental. La sessió, celebrada al Caixaforum Macaya de Barcelona, va reunir experts de diferents àmbits que han incidit en la importància d’acompanyar psicològicament i emocionalment les persones que han patit una pèrdua.

Durant la sessió, la investigadora de l’àrea de Psicologia Iris Crespo va presentar les principals conclusions obtingudes de l’estudi realitzat amb la col·laboració de la Fundació, en el qual s’ha fet un seguiment de pacients que havien experimentat la pèrdua recent d’un ésser estimat. Després de tres sessions de psicoteràpia, la investigadora va destacar que “els pacients han percebut una millora en l’estat de salut i en la qualitat de vida”. D’aquesta manera, “les dades analitzades ens indiquen que la teràpia primerenca del dol pot ajudar a promoure la salut mental en un moment vital estressant per al pacient i fins i tot pot ajudar a reduir el risc de dols complicats o d’altres trastorns afectius”.

A la Jornada van participar també diferents experts del sector funerari, de l’atenció psicològica i del sector educatiu especialitzats en els processos de dol, que van compartir amb els assistents eines per afrontar les pèrdues de manera saludable. A través de cinc conferències i una taula rodona amb experts, els assistents van poder conèixer l’important paper de les empreses funeràries i els diferents serveis que ofereixen als familiars que han perdut un ésser estimat. En aquest sentit, Miguel Brotons, director corporatiu de Compres i Qualitat de Grup ASV, va destacar com la pandèmia va impulsar l’adaptació dels serveis d’atenció i acompanyament de les empreses funeràries.

Per la seva banda, les psicòlogues de la Fundació Salud y Persona Anna Vives Roura i Lola Collado van centrar la seva intervenció en la importància de gestionar correctament el procés emocional que suposa afrontar una pèrdua, tenir una bona xarxa social que ofereixi acompanyament en el moment de la pèrdua, i recórrer a l’ajuda de professionals si és necessari. 

D’altra banda, a la taula rodona d’experts, moderada per Joan Piñol, director general de la Fundació Salud y Persona, es va destacar el paper de les cerimònies i els rituals per facilitar el procés de dol i la recuperació emocional de les famílies. Hi van participar Josep Ventura, conseller delegat d’ÁLTIMA serveis funeraris; Josep París, director de desenvolupament a Serveis Funeraris de Barcelona, Mémora; Iris Crespo, investigadora de la Càtedra WeCare i professora de l’àrea de Psicologia del Departament de Ciències Bàsiques de la Universitat, i Javier Savin, director d’Atenció Psicològica i Formació de la Fundació Salud y Persona. 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)