20/11/2014

La UIC crea un institut de recerca en medicina regenerativa

La UIC ha posat en marxa el Regenerative Medicine Research Institute, que neix per promoure la recerca en cèl·lules mare i en medicina regenerativa. Aquest camp de la medicina comprèn estratègies que contribueixen a millorar els processos pels quals els òrgans i els teixits són capaços de renovar-se i restituir-se integralment després de patir alguna lesió o malaltia. Sota els més alts estàndards ètics i mèdics aquest institut vol contribuir a descobrir i desenvolupar cures, teràpies, diagnòstics i tecnologies que alleugin el patiment humà present en lesionats i malalts crònics.

El Dr. Maher Atari dirigirà aquest nou institut. L’equip de recerca, que ell lidera des de fa deu anys, ha establert un protocol per a l’aïllament i la identificació de cèl·lules mare pluripotents adultes a partir de la polpa dental (DPPSC). Aquestes cèl·lules no han de patir modificació genètica, tenen un perfil genètic estable i un fenotip similar al de cèl·lules mare embrionàries. S’ha demostrat la capacitat de les DPPSC per formar cossos embrionaris i la capacitat de diferenciació in vitro per donar lloc a teixits amb característiques associades a l’ectoderma, el mesoderma i l’endoderma (osteoblasts, cèl·lules endotelials, musculars, hepatòcits i neurones).

Sobre el Dr. Maher Atari

El Dr. Atari (Kuwait, 1972) és llicenciat en Medicina i Estomatologia a Sant Petersburg i té diversos màsters i postgraus en l’àrea de recerca en Odontologia. És doctor en Odontologia i combina l’exercici privat de l’odontologia amb la recerca i la docència a la UIC. La seva línia de recerca ha estat sempre la regeneració de teixit ossi a partir de cèl·lules mare adultes, presents a la polpa del tercer molar. Les seves estades a l’Institut de Cèl·lules Mare de la Universitat de Minnesota, el CIMA de la Universitat de Navarra o el laboratori de Biologia Molecular de Yonsei University de Seül, l’han convertit en un referent per als joves investigadors en biomedicina.