14/11/2016

La Unitat de Català convidada a l'IEC

La Unitat de Català de l'Institute for Multilingualism va assistir el dijous 3 de novembre a una sessió a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) amb altres responsables d'organismes i institucions vinculades amb la llengua catalana. L'objectiu de la sessió era presentar les novetats de l'Ortografia catalana, ja consultable en línia, i de la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC), que estarà disponible a les llibreries a final d'aquest mes de novembre.

La Secció Filològica de l'IEC, conscient del valor social de l'ortografia i de l'alt valor simbòlic que té per als usuaris, ha actuat sempre amb la prudència necessària en aquesta matèria. Per aquest motiu, i sempre respectuosa amb els principis de Fabra, l'Ortografia catalana que s'ha aprovat no és una reforma ortogràfica sinó un conjunt de retocs a l'ortografia establerta que milloraran la norma ortogràfica i en facilitaran l'aprenentatge. La proposta es va presentar al Ple de l'IEC del 29 de setembre i va ser ratificada també pel Ple el 24 d'octubre.

Les principals novetats de l'Ortografia catalana afecten:

  • l'ús del guionet en mots compostos i prefixats (per exemple, exdirectora general passsa a ser ex-directora general, però escriurem exdirectora quan a darrere no hi hagi cap adjectiu);
  • la presència d'e epentètica en mots compostos i prefixats amb el segon formant començat per s seguida de consonant (com per exemple, arterioesclerosicardioespasmeelectroestàtic);
  • la supressió de la dièresi en els derivats cultes acabats en el sufix -al (com per exemple fluidalhelicoidal);
  • la llista de mots amb accent diacrític, que passa de 150 mots a només 15 (bé/bedéu/deués/esmà/mamés/mesmón/monpèl/pelquè/quesé/sesí/sisòl/solsón/sonté/teús/usvós/vos); s'escriuen sense accent diacrític els compostos i derivats d'aquests mots (com adeuadeu-siaumarededeurodamonentresol o subsol);
  • la duplicació de la r en mots prefixats i compostos amb el segon formant començat per r(com per exemple, arrítmiacorresponsableerradicarotorrinolaringòleg);
  • l'accentuació de les formes baleàriques de la 1a persona del present d'indicatiu en verbs acabats en -enar, -esar, -osar i -ossar (com per exemple anomènesmènpalèsdispòdesglòs).

A banda d'aquests canvis, l'Ortografia contempla mots que han entrat recentment al Diccionari de la llengua catalana de l'IEC (DIEC), com per exemple blog, així com manlleus d'ús freqüent que encara no recull el DIEC, com aiguagimfitnesgòspeljacuzzikebaboff the record o sushi.

La Gramàtica de la llengua catalana és una gramàtica normativa institucional. Va ser aprovada pel Ple de l'Institut d'Estudis Catalans el 29 de setembre i vol ser respectuosa amb la variació, però alhora vol guiar els usos correctes i adequats.

El president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros, va obrir l'acte, en el qual també van intervenir la presidenta de la Secció Filològica, M. Teresa Cabré, i tres membres de la Secció Filològica que han treballat directament en les dues noves obres: Gemma Rigau i Manuel Pérez Saldanya en relació amb la Gramàtica i Vicent Pitarch sobre l'Ortografia. L'acte va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba, a la seu principal de l'Institut d'Estudis Catalans, al carrer del Carme 47 de Barcelona.