17/11/2014

L'alumnat de l'ESARQ-UIC col·labora amb la Generalitat en un projecte de regeneració de la corona metropolitana de Barcelona

El sotsdirector general de Planificació Territorial i Paisatge, Josep Armengol, va visitar divendres l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (ESARQ-UIC) per fer la revisió conjunta dels primers projectes del Treball de Fi de Grau (TFG) que l'alumnat està fent sobre la Riera de Caldes, al riu Besòs. La Generalitat de Catalunya i l'ESARQ-UIC han signat un conveni marc de col·laboració que té per objectiu, precisament, oferir assessorament tècnic al Departament de Territori i Sostenibilitat en el marc del Programa de Projectes Estratègics previstos a la corona metropolitana de Barcelona amb el propòsit d'impulsar l'economia catalana.

Durant aquest curs, la producció dels alumnes de Projectes 7, 8 i TFG, juntament amb l’aportació dels alumnes d’Urbanística 3 del curs 2013-14, ajudarà a la redacció del Pla Director Urbanístic del Sector Sud de la Riera de Caldes, encaminat a transformar els espais actualment expectants a l’entorn de la desembocadura de la Riera de Caldes, al riu Besòs, en un sector metropolità de referència pels seus valors econòmics, ecològics i socials. Concretament, els alumnes de TFG de l’ESARQ-UIC elaboraran una proposta de regeneració a totes les escales durant tres cursos acadèmics successius al corredor fluvial del Besòs.

El sector Riera de Caldes Sud abraça els nuclis urbans de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Martorelles, Sant Fost de Campsentelles i la Llagosta, que envolten un gran espai lliure periurbà reinterpretat com a futura “plaça metropolitana”. La regeneració d’aquest sector requereix la resposta a dues qüestions principals. D’una banda, la fragmentació física i administrativa deguda a la potent petjada d’infraestructures viàries i ferroviàries disposades sobre un suport agrari plurimunicipal. De l’altra, el conflicte entre usos residencials, productius i de serveis.

En el marc del conveni, també estan previstes altres activitats com el desenvolupament de seminaris internacionals, visites a centres de recerca especialitzats, l’estudi in situ d’episodis de regeneració urbana i territorial significatius i la publicació i l’exposició de propostes acadèmiques.

Tal com ha manifestat el Dr. Pere Vall, director de l’ESARQ-UIC, “forma part de la filosofia de l’escola aconseguir la màxima implicació de professors i alumnes en els problemes reals del nostre país i que afecten la qualitat de vida dels ciutadans. Ja ho vam fer en cursos passats amb les propostes per a la Diagonal Verda, Give us the Water Back o Interactive Geographies. Enguany, la col·laboració amb la Generalitat de Catalunya ofereix una magnífica oportunitat per aplicar en un escenari real els coneixements adquirits a les aules, amb l’acompanyament d’un client expert que valorarà les propostes i exigirà a l’alumne el rigor propi de l’exercici professional”.