- Més vistos
- Darrera visualització
L’Audiència Nacional planteja una qüestió d’inconstitucionalitat del Reial decret llei 3/2016 gràcies a l’aportació d’un professor de Dret
El Reial decret llei que, entre altres mesures, va limitar la compensació fiscal de pèrdues en l’impost de societats és qüestionat perquè modifica aspectes centrals del tribut amb aquesta figura
El professor de Dret Financer i Tributari de la Facultat de Dret de UIC Barcelona i director de la Càtedra d’Empresa Familiar, Jordi de Juan, ha abanderat la lluita contra el Reial decret llei 3/2016, i ha aconseguit que l’Audiència Nacional plantegi una qüestió d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional, qüestionant l’ús del Reial decret llei per legislar sobre un element central de l’impost de societats.
Una de les mesures introduïdes pel Reial decret llei, la limitació de la compensació fiscal de pèrdues, va comportar milers de milions d’euros en recaptació a favor de la Hisenda pública. Ara, en cas que el Tribunal Constitucional avali la posició marcada pel Dr. De Juan, com ja va fer amb el Reial decret llei 2/2016, comportaria un cop dur a les arques de l’Estat, que s’enfrontaria a devolucions milionàries.
El plantejament de la qüestió d’inconstitucionalitat ha estat el resultat d’una recerca jurídica desenvolupada pel Dr. De Juan. Els articles “La impermeabilización del Impuesto sobre Sociedades al Decreto-Ley: la dudosa constitucionalidad del Real Decreto-Ley 3/2016, de 2 de diciembre”, i “La controvertida utilización del decreto ley en materia tributaria”, publicats a Nueva Fiscalidad i a la Revista Española de Derecho Constitucional respectivament, i realitzats pel Dr. De Juan, han servit de cos dogmàtic i científic per fonamentar jurídicament la qüestió d’inconstitucionalitat.
En aquest sentit, en l’article publicat en la revista Nueva Fiscalidad, el Dr. De Juan ja va concloure que la regulació dels elements essencials de l’impost de societats integra un àmbit material impenetrable pel Decret llei.
Ara tot queda en mans del Tribunal Constitucional, que haurà de determinar si la norma transgredeix els límits materials del Reial decret llei i, si s’escau, infringeix els principis de justícia tributària. En tot cas, si s’acull el plantejament del Dr. De Juan, la declaració d’inconstitucionalitat tindria un gran impacte a escala nacional.