27/06/2014

L'ESARQ inaugura la seva instal·lació del BCN RE.SET a la Plaça del Mar

30 estudiants de l'ESARQ participen en el disseny i construcció d'una de les set instal·lacions efímeres que s'han fet en el marc del BCN RE.SET. Dins del programa d'actes de commemoració del Tricentenari, l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació Enric Miralles han organitzat el projecte BCN RE.SET, un circuit d'arquitectura efímera al carrer comissariat per Benedetta Tagliabue i Àlex Ollé. Aquest circuit, que aplega diverses intervencions efímeres a set places emblemàtiques de Ciutat Vella de Barcelona, es va inaugurar el 10 de juny i es podrà visitar fins a l'11 de setembre.

Tot el projecte té un objectiu educatiu i de col·laboració que proposa una reflexió sobre els conceptes d’identitat, llibertat, democràcia, memòria, diversitat, Ciutadella i Europa. S’han fet set instal·lacions arquitectòniques i artístiques dissenyades i construïdes per set equips formats per diferents arquitectes de renom, quatre escoles d’arquitectura i disseny de Barcelona, i dos col·lectius d’arquitectura.

Des de setembre de 2013 els arquitectes Alfredo Brillembourg i Hubert Klumpner (ETH Zürich-Urban Think Tank) han treballat com a professors convidats, entre altres, l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura (ESARQ) i amb 30 dels seus alumnes de diferents cursos, sota la tutoria dels professors de l'escola Vicenç Sarrablo, Jaume Batlle, Eva Damià i Marta García-Orte. Tot l’equipha creat una de les set instal·lacions efímeres anomenada Xarranca (Pavelló Europa), que s’ubica a la Plaça del Mar de la Barceloneta.

La instal·lació està inspirada en el joc infantil de la xarranca, una seqüència de moments individuals al llarg d’una estructura lineal que forma l’experiència col · lectiva dins del marc unificador d’Europa. La instal·lació recorda les antigues cases de pescadors que hi havia antigament a la Barceloneta a través de l’estructura i les parets del pavelló. Els estudiants de l’ESARQ han participat activament tant en el disseny com en la construcció de la instal·lació durant un llarg procés d’anàlisi del lloc, d’estudis d’intervenció pública i aprofitant els coneixements dels veïns. El compromís amb la comunitat ha estat clau en el procés. De fet, tots els materials provenen d’artesans, pescadors i mariners locals. Els murs de terra que formen part de la instal·lació provenen també de Catalunya i s’han fet mitjançant un procés de construcció en què han participat col·lectius socials del barri.

L’objectiu d'aquestes set instal·lacions del BCN RE.SET és convidar a les persones a caminar per la ciutat, escollir el seu propi itinerari i participar-hi de manera activa. Totes les instal·lacions es defineixen a partir d’un concepte d’especial importància dins de la commemoració del Tricentenari, i destaquen pel fer de  posar un especial interès en temes de sostenibilitat i reciclatge. Per això, un cop acabada la mostra, l’arquitecte Santiago Cirugeda, Alumni ESARQ, recuperarà tots els materials utilitzats en el procés construcció i els reutilitzarà en diferents projectes socials a Catalunya.

Tot el procés de creació de les instal·lacions podrà veure’s a l’exposició paral·lela “Making of BCN RE.SET”, organitzada per la Fundació Enric Miralles. Aquesta mostra es va inaugurar el dimarts 10 de juny i es podrà visitar a la Fundació fins al 20 de desembre. S’hi mostrarà el treball de totes les escoles, col·lectius i col·laboradors que han participat en tot el procés de gestació del BCN RE.SET.