23/09/2014

L'ESARQ-UIC debat al Museu Nacional d'Art de Catalunya els paisatges productius de l'àrea metropolitana de Barcelona

El 22 de juliol passat es va inaugurar a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya l'exposició 'Interactive Geographies', la qual recull 29 projectes de Treball Final de Grau (TFG) de l'ESARQ-UIC que reflexionen sobre els paisatges productius de l'àrea de Montcada i Reixac. Durant l'acte d'inauguració va tenir lloc la taula rodona 'Montcada Besòs; del pati del darrere a la primera línia', en què van intervenir Joan Roig, Rosa Rull, Dani Mòdol i Miquel Roldán, juntament amb els professors dels tallers Juan Trias de Bes, Miquel Lacasta i Alberto Estévez. L'acte, al qual va assistir un centenar de persones, va ser moderat per Enrique Pich Aguilera, director de l'àrea de sostenibilitat de l'ESARQ-UIC.

“Interactive Geographies” es fruit dels tres tallers que han treballat amb l’Ajuntament de Montaca i Reixac durant aquest any lectiu per investigar, reflexionar i donar diferents visions i solucions a l’àrea metropolitana, i dotar-la de valor i centralitat. Els diferents tallers han treballat des de l’escala territorial a l’escala urbana i de detall, i s’han proposat projectes tan diversos com una planta de biogàs i compostatge, un protofactory, uns cellers, una sucursal de Mercaflor, un centre de recerca agropecuària o de recuperació de la flora i fauna, una escola d’agricultura, centres de gestió de l’aigua, o una granja escola ovina, entre d’altres.

En aquesta tercera edició d’exposicions de TFG i presentacions finals en espais representatius de la ciutat –les dues anteriors van tenir lloc al CCCB i al Museu del Disseny–, l’ESARQ-UIC reivindica de nou el paper rellevant de les escoles d’arquitectura en la reflexió sobre la ciutat i el compromís de l’escola amb el seu entorn més proper, així com la difusió dels resultats fora de l’àmbit acadèmic. Marta Bunyesch, directora de l’Àrea de Territori de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, va reivindicar en la seva intervenció la importància de l’arquitecte municipal i la importància de la relació entre la universitat i l’administració amb aquest tipus de treballs, que refresquen i ajuden les administracions en la recerca de solucions territorials.

Els participants a la taula i la fila zero van coincidir a valorar l’esforç i la feina que es veia en l’exposició així com en l’exercici docent. En paraules de Rosa Rull, “el procediment d’aprenentatge dut a terme pels tallers que tractaven des de l’escala territorial fins a la urbana, al detall, així com la investigació feta del lloc, i també el suport dels experts, es materialitza en projectes fantàstics, i els alumnes aprenen una metodologia que els serà molt útil en la futura tasca com a arquitectes”. D’altra banda, Miguel Roldán va lloar el fet d’acabar els estudis amb una exposició en un marc incomparable com la Sala Oval del Museu Nacional: “És un homenatge als estudiants i a l’arquitectura, i és necessari i important ensenyar als no arquitectes que som aquí, que treballem i fem recerca per oferir solucions a les nostres ciutats”.