13/01/2015

L'ESARQ-UIC i Roca organitzen un cicle de conferències sobre la igualtat i el desenvolupament en el món de l'arquitectura

El Master of International Cooperation in Sustainable Emergency Architecture, de l'ESARQ, i Roca han programat un cicle de conferències titulat “Development by Design: Dialogues in Architecture, Equity and Development”, que tindrà lloc del 22 de gener al 21 d'abril a la Roca Barcelona Gallery.

El cicle, que es farà en anglès com a idioma vehicular, arrenca el dia 22 de gener a les 19.00 h amb la participació de Nathaniel Corum (Architecture for Humanity) que dialogarà amb la codirectora del Màster of International Cooperation in Sustainable Emergency Architecture, Carmen Mendoza. Nascut a Boston, l'arquitecte Nathaniel Corum proporciona, a través d'Architecture for Humanity, solucions arquitectòniques a les crisis humanitàries i presta servei a les comunitats necessitades. Algunes de les seves actuacions han estat després del tsunami del Japó, les inundacions de Rio de Janeiro (Brasil) o els terratrèmols de Christchurch (Nova Zelanda) i Port-au-Prince (Haití).

El cicle es desenvoluparà en format de converses entre dos experts i pretén fomentar el debat sobre els problemes que deriven de la pràctica de l'arquitectura i el disseny, especialment en l'àmbit del desenvolupament i en la construcció de ciutats.

La ràpida urbanització ha provocat problemes a gran escala que suposen grans reptes i oportunitats en la consecució d'un futur més just i sostenible. El desenvolupament urbà sostenible, els efectes de la migració massiva a les ciutats, la participació de la comunitat, la reducció dels riscos de catàstrofe i les respostes davant aquestes són factors clau que aborda el màster i que ara es pretenen traslladar no només a professionals de l'arquitectura, sinó també a l'opinió pública a través d'aquest format.

En aquestes converses, s’aparellarà un convidat especial de prestigioses agències i ONG de l'àmbit del desenvolupament amb un dels professors de l'ESARQ de la UIC. Aquest professor de l’ESARQ serà l'encarregat de dirigir l'entrevista i fomentar un diàleg animat que condueixi a un debat en què el públic també podrà participar.

De gener a abril, la Roca Barcelona Gallery acollirà una conferència al mes, sempre a les 19.00 h. Després de la sessió del pròxim 22 de gener, el cicle es completarà amb les sessions següents:

El 5 de març intervindrà Dan Lewis (UN-HABITAT, Urban Resilience Institute), acompanyat del professor Hug March. El canadenc Dan Lewis té més de 30 anys d'experiència en el treball humanitari i de desenvolupament. Actualment, administra la cartera mundial d'UN-HABITAT per fer front als impactes dels conflictes polítics i els desastres naturals a l'Àfrica, Orient Mitjà, Sud i Sud-est d'Àsia, el Pacífic Sud, Amèrica del Nord i Amèrica del Sud.

El 26 de març serà el torn de Susana Oliver (World Vision), juntament amb el professor i arquitecte Emilio Hormias. Aquesta tercera sessió té el suport de la Fundació We Are Water. Susana Oliver dirigeix el departament de projectes de World Vision, organització internacional cristiana que, des de 1950, treballa pels nens i les famílies més pobres. Està present en 98 països i, gràcies a l'ajuda de les persones que donen suport a l'organització com a padrins, socis o donants, ofereixen ajuda a més de 4 milions de nens a tot el món.

El cicle es tanca el 21 d'abril amb Teddy Cruz (Center for Urban Ecologies), acompanyat de l'arquitecte i crític d'arquitectura Fredy Massad. Teddy Cruz és arquitecte, d'origen guatemalenc i professor d'urbanisme a la Universitat de Califòrnia, a San Diego. La seva recerca s'ha centrat en les particularitats de l'urbanisme i l'arquitectura de la frontera entre Mèxic i els Estats Units. Ha estat reconegut amb diversos premis internacionals, entre els quals hi ha el Premi d'Arquitectura de l'Acadèmia de les Arts i les Lletres de Nova York i la seva nominació per la revista “Fast Company” com un dels 50 dissenyadors més influents dels Estats Units.