29/05/2015

L'estudi belga De Vylder Vinck Taillieu tanca els Foros ESARQ 2015

El cicle de conferències, organitzat per la School of Architecture i patrocinat per Estrella Damm, ha tingut aquest any el tema "Qüestió de coses". De la mà d'arquitectes nacionals i internacionals, en aquesta edició els fòrums han reflexionat sobre la feina de l'arquitecte en el context urbà.

L'Aula Magna ha acollit aquest any l'experiència d'arquitectes i despatxos com Francesc Muñoz, Raphael Zuber, MAIO, DOGMA, TEd'A, Piovene Fabi, Bosshard Vaquer i De Vylder Vinck Taillieu.

El geògraf Francesc Muñoz, encarregat d'obrir el cicle amb la seva conferència "Paisatges Pantone", va aprofundir en la hipòtesi sobre la "urbanalització" que plantejava fa uns anys. Es tracta d'un concepte que, com el mateix Muñoz va explicar, segueix vigent avui i es fa visible amb el que denomina "urbanisme copy & paste" que les ciutats exhibeixen en els centres històrics; en les làmines d'aigua i torres de vidre dels fronts marítims; en els carrers comercials o al voltant dels aeroports. El mateix Francesc Muñoz destacava en una entrevista posterior a la xerrada: "Necessitem un exercici completament oposat a la nostàlgia. Bona diagnosi de la ciutat, fer-hi front, mirar i contemplar no la ciutat que voldríem tenir, sinó la que tenim, no la ciutat que teníem abans sinó la que tenim ara".

Per la seva banda, Raphael Zuber, destacat arquitecte suís, va fer un recorregut per les seves obres recents en la conferència "111". La seva obra és una clara mostra de la seva manera d'abordar l'arquitectura des del concepte i l'estudi de la simplicitat geomètrica. Per Zuber no hi ha mai una única idea per a cada projecte, el procés sempre és una barreja de diversos aspectes i influències.

El jove despatx català MAIO també va tenir el seu torn en els Fòrums i va impartir la conferència "Ni aquí ni ara". En la seva conferència, Maio va desgranar mitjançant els seus projectes la idea que l'arquitectura no pot ser entesa com una forma autònoma, sinó que és una part d'un tot, d'una xarxa cultural i social més àmplia i complexa. "No ens interessen les coses com són sinó com poden arribar a ser. Per la provocació en relació al temps, no entenem que les coses tenen un temps acotat, ens interessa més el seu procés al llarg dels anys", van afirmar.

Pier Vittorio Aureli, un dels fundadors del despatx DOGMA, va ser l'encarregat d'impartir la conferència "Living/working: How to live together". Les seves investigacions estan centrades en la relació entre la forma arquitectònica, la teoria política i la història urbana.

Segons TEd'A, conferenciant del cicle de fòrums sota el títol "Habitual", l'arquitectura només podrà seguir sent una disciplina rellevant a socialment i artísticament a través de la comprensió i la reflexió sobre el passat. Jaume Mayol, integrant del despatx mallorquí TEd'A, va destacar: "Mai m'ha interessat aquesta excepcionalitat del dia a dia. Crec que el més interessant de l'ésser humà és allò que amb el temps es converteix en hàbits. Aquestes coses mundanes i tranquil·les són les que prefereixo".

En el seu torn, els arquitectes italians Piovene Fabi van presentar "Triangles", un itinerari per la seva feina que connecta projectes de diferents escales i contextos. Basant-se en la seva experiència afirmen que "les coses funcionen si es pensa en totes les escales al mateix temps".

Per la seva banda, els arquitectes fundadors de Booshard Vaquer, despatx catalano-suís van impartir una xerrada sobre la seva particular manera d'acostar-se a l'arquitectura. La característica principal del treball d'aquest estudi consisteix a prendre com a base l’existència i transformar-la.

El despatx belga De Vylder Vinck Taillieu va ser l'encarregat de tancar el cicle. A través de la seva obra, van explicar la importància de la visió crítica de la responsabilitat social de l'arquitecte, i com aquesta visió és l'eina per arribar més enllà en els seus projectes.

Foros ESARQ és una assignatura dedicada al debat al voltant de la realitat arquitectònica i alhora una sèrie de conferències obertes a la ciutat, en què a través de diferents mirades l'alumne pugui compondre el seu propi univers arquitectònic.

Sota el títol "Qüestió de Coses", el director del cicle, Jorge Vidal, proposava reflexionar aquest any sobre el treball de l'arquitecte en el context urbà. "Tot allò amb què treballem és una qüestió de coses. S'estableixen relacions o contradiccions entre elles. Aquest conjunt de relacions, exposades davant d'un espai i un temps històric, formen el que és l'arquitectura. Reivindiquem una arquitectura que desenvolupi la seva presència atenent les qualitats de l'entorn que compartim, que faciliti un espai per a la trobada i el descobriment. Un procés de comprensió en el qual darrere de cada projecte trobarem compromís humà i condició d'arquitectura", va afirmar.

Totes les conferències es podran consultar al canal Vimeo de la School of Architecture, en el qual ja es troben penjades les de l'any anterior. A partir del setembre es podran veure les d'aquest curs.