28/10/2021

L’exalumna Nino Mgeladze, guanyadora dels Premis Schindler España d’Arquitectura

En l’edició anterior d’aquests guardons, uns dels més prestigiosos en l’àmbit de l’accessibilitat a Espanya, també en va resultar guanyadora una altra exalumna de UIC Barcelona School of Architecture, l’arquitecta Sorina Brasoveanu

Nino Mgeladze, graduada en Arquitectura per UIC Barcelona School of Architecture el curs passat, ha resultat guanyadora de l’última convocatòria dels Premis Schindler España d’Arquitectura, que unia les edicions 8a i 9a pel fet que la crisi sanitària va impedir atorgar els premis l’any passat. En la gala de lliurament dels guardons, celebrada la nit del dijous 21 d’octubre a l’Hotel Riu de Madrid, el jurat va optar pel seu treball final de grau “Supra”, segons la seva valoració, “per la precisió, qualitat, originalitat i efectivitat d’aquesta proposta per aportar solucions reals a les necessitats de la societat”.

El projecte “Supra” planteja la creació d’una universitat d’arts escèniques a l’Hospitalet de Llobregat mitjançant un nou equipament que integra elements com rampes, ascensors i rampes mecàniques per afavorir la mobilitat de tots els usuaris. El projecte es basa en la creació d’una infraestructura-pont amb la qual es pretén superar la segregació urbana entre tres barris de la ciutat. Per a això, la proposta planteja la densificació de l’espai sobre les vies del tren que travessen l’Hospitalet i la transformació dels espais intersticials i infrautilitzats en un nou parc lineal. “Com a arquitectes a vegades ens oblidem que els edificis i els espais urbans són per a éssers humans, per a gent de tota mena. Per això vaig dissenyar aquest projecte, que no només es dirigeix a persones amb alguna discapacitat, sinó a tota la població i a la millora de la seva qualitat de vida i confort”, explica Nino Mgeladze.

SUPRA

En aquesta nova edició, el també exalumne Óscar Morte va resultar guanyador d’un dels quatre premis accèssit atorgats pel seu projecte “In Fill”, que formula la redensificació i rehabilitació d’habitatges de mitjans del segle XX a l’Hospitalet, per generar un nou model d’habitatge cooperatiu que respongui als criteris d’accessibilitat i sostenibilitat.
En l’acte de lliurament, els dos exalumnes van estar acompanyats pel director de l’Àrea d’Accessibilitat de UIC Barcelona School of Architecture, el professor i arquitecte Enrique Rovira-Beleta, director del Postgrau en Accessibilitat: Especialista en Disseny Universal. “Aquest premi representa per a mi un orgull i es deu al fet que la nostra és l’única escola d’arquitectura d’Espanya que integra l’accessibilitat com a matèria obligatòria en el seu pla d’estudis sobre la base de criteris normalitzadors i disseny d’ús habitual per a tothom”, explica el professor.

Un jurat de prestigi
Els Premis Schindler España d’Arquitectura són uns dels guardons més prestigiosos en l’àmbit de l’accessibilitat i el seu objectiu és canviar la forma en la qual els joves arquitectes s’acosten a la seva obra. En aquesta doble edició dels premis, hi han participat un total de sis universitats espanyoles.
El jurat encarregat de valorar els projectes el componia José Manuel Nieto, CEO de Schindler Ibèria; Julio Touza Rodríguez, soci fundador del despatx Touza Arquitectes; Nieves Peinado, responsable de l’Àrea d’Arquitectura/Accessibilitat de CEAPAT-IMSERSO; Delfín Jiménez Martín, arquitecte i vicepresident de l’Associació Espanyola de Professionals de l’Accessibilitat Universal (ASEPAU), i Marcos Iriarte, redactor cap de la secció d’Economia del diari El Mundo.

Com a guanyadora del primer premi, Nino Mgeladze podrà optar a un premi en metàl·lic de 12.000 € o bé a la realització d’unes pràctiques professionals en un estudi de prestigi internacional. De la mateixa manera, UIC Barcelona School of Architecture també rebrà 12.000 € per fer actuacions de millora de la seva accessibilitat durant aquest curs.

Aquesta és la segona edició consecutiva en la qual exalumnes de UIC Barcelona School of Architecture s’alcen com a guanyadors dels Premis Schindler España d’Arquitectura. L’any 2018, la també arquitecta i exalumna Sorina Brasoveanu va resultar guanyadora de la 7a edició d’aquests guardons amb el seu projecte “Drone City”. I l’any 2013, els exalumnes Daniel Riverola i Clara Valverde van obtenir un accèssit en la 5a edició dels premis gràcies al seu projecte “Déjate llevar”.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)