15/12/2014

L´historiador Francesc Cabana presenta als alumnes d´ADE les claus de la història econòmica del Baix Llobregat recollides en el seu darrer llibre

Francesc Cabana va presentar el seu darrer llibre “L’Hospitalet i el Baix Llobregat: una història empresarial” als alumnes de l’assignatura Història Econòmica, el 4 de desembre passat.

Foto d'arxiu: Francesc Cabana amb l'anterior Conseller d'Economia de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castells, en un acte a la UIC.

“L’Hospitalet i el Baix Llobregat: una història empresarial” posa de manifest la cultura industrial al llarg de les darreres dècades en una de les zones empresarials més importants de Catalunya. El llibre repassa l’evolució i la relació amb la comarca de sectors com el metal·lúrgic, el farmacèutic, l’automòbil, l’alimentació, la química, l’agricultura o les infraestructures, entre d’altres. En l’obra es recullen anècdotes com la de la creació de la primera refineria de petroli d’Espanya, situada en uns terrenys a cavall de L’Hospitalet i Cornellà, o el fet que l’any 1924 era una de les zones on hi havia més telèfons de Catalunya. 

 

Francesc Cabana i Vancells és advocat i historiador de l’economia. Entre els anys 1997 i 2005 va ser professor associat de la UIC. Ha publicat treballs relacionats amb la història bancària, l’economia catalana i la burgesia. Va ser un dels fundadors de Banca Catalana. Va treballar a la Borsa de Barcelona (1957-1959) i va ser consultor del Banc Mundial a Guinea Equatorial (1988-1992).

 

El 1998 rebé la Creu de Sant Jordi per «la seva contribució a la divulgació de la tradició industrial i econòmica catalana». Des del 18 de gener de 2011 és vicepresident primer del patronat de la Fundació Enciclopèdia Catalana i ha estat també president de l’Ateneu Barcelonès.