15/02/2023

Més de 200 persones assisteixen a la quarta Jornada d’Agraïment al Donant de Cos

El departament de Ciències Bàsiques ha celebrat la quarta edició de la Jornada d’Agraïment al Donant de Cos i Actualització Anatòmica, com a reconeixement a l’altruisme de tots els donants de cos. La jornada ha rebut el suport del grup de recerca ACTIUM functional anatomy group de UIC Barcelona, i el patrocini de la companyia suïssa Wintecare

El dissabte 11 de febrer, el Servei de Donació de Cos de UIC Barcelona va reunir de manera virtual més de 200 persones que van participar a la IV Jornada d’Agraïment al Donant de Cos i Actualització Anatòmica. Entre els assistents, hi havia familiars de donants o donants de cos, i un alt percentatge de professionals de l’àmbit de la salut i alumnes de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut (un 46 % i un 50 % respectivament).

La jornada, que aquest any es va fer en línia, va incloure conferències d’actualització anatòmica  a càrrec de professionals de l’àmbit sanitari i investigadors del grup de recerca ACTIUM functional anatomy group, que van mostrar als assistents els avenços assolits i les línies de recerca en les quals s’està treballant actualment als laboratoris de UIC Barcelona, gràcies al gest generós dels donants de cos.

Juntament amb els investigadors de UIC Barcelona, a la sessió, van participar-hi ponents convidats de diferents universitats espanyoles com la Universitat de Saragossa, l’European University de Gasteiz, i l’Hospital Universitari de Càceres. Concretament, la Dra. Elena Bueno, doctora en Fisioteràpia a la Universitat de Saragossa, va explicar en la seva intervenció com la diferenciació neuronal pot ser específica pel teixit nerviós, un dels resultats dels estudis realitzats en col·laboració amb el grup de recerca ACTIUM. Per la seva banda, el Dr. Miguel Malo, de la mateixa universitat aragonesa, va mostrar la importància de la donació de cossos per estudiar noves tècniques per realitzar intervencions invasives i la necessitat d’utilitzar l’ecografia a l’hora de realitzar puncions de diferents teixits del cos humà, detectada gràcies als estudis realitzats amb els investigadors de UIC Barcelona. Seguidament, el Dr. César Hidalgo, també de la Universitat de Saragossa, va presentar els resultats de diversos estudis en què es mostra la importància dels lligaments alars a la biomecànica de la zona cervical alta.  

A continuació, El Dr. Lluís Llurda va presentar diferents estudis realitzats amb l’European University de Gasteiz, on és docent, que demostren la relació del múscul gluti major i del tensor de la fàscia lata amb el control del valg de genoll. Tot seguit, la Dra. Ainhoa Sala, de l’Hospital Universitari de Càceres, va exposar la importància dels estudis anatòmics a l’hora de millorar les tècniques de reconstrucció i reducció de mama.  

Finalment, l’investigador del Departament de Ciències Bàsiques de UIC Barcelona, Max Canet, va presentar els resultats de diferents recerques realitzades als laboratoris de la Universitat sobre la utilització de la TECAR, teràpia per generar canvis de flux de corrent elèctric en estructures molt profundes com la càpsula articular, lligaments o tendons.

En l’edició d’aquest any, també va col·laborar-hi la companyia suïssa Wintecare, amb la qual UIC Barcelona té un conveni de col·laboració per desenvolupar noves tecnologies en l’àmbit de l’anatomia funcional, la rehabilitació i l’esport.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)