27/06/2014

Montserrat Gas analitza en un nou llibre el concepte de «governança de la diversitat religiosa»

La Dra. Montserrat Gas Aixendri, professora de Dret Matrimonial i directora de l'Institut d'Estudis Superiors de la Família, i la Dra. Francisca Pérez Madrid, professora de Dret Eclesiàstic de l'Estat a la UB, analitzen l'estat actual de la gestió de la diversitat religiosa en el seu nou llibre «La gobernanza de la diversidad religiosa. Personalidad y territorialidad en las sociedades multiculturales.»

El llibre, publicat per Thomson Reuters Aranzadi, recull l'anàlisi de més de vint professors sobre alguns dels problemes jurídics que es presenten actualment en la gestió de la diversitat religiosa.

La qüestió principal que s'analitza és la possibilitat d'un sistema de coexistència entre normes territorials i personals al servei de la societat plural en l'aspecte religiós. Així, posant una mirada al passat i al futur, l'obra entra en detall en dos temes d'interès com són l'acomodació i l'educació multicultural.

L'estudi s'atura especialment en la realitat d'Espanya i d'Israel, així com en altres matèries de caràcter internacional. "El sistema del Millet d'origen otomà, vigent a l'Estat d'Israel, ofereix una sèrie de claus interessants per a l'estudi. També en el Dret canònic el principi personal ha estat la via per protegir les minories i els subjectes individualment considerats. D'altra banda, hi ha una sèrie d'institucions i conceptes jurídics en aquesta matèria que suposen una destacada referència a criteris personals, com succeeix en el matrimoni, el dret d'asil o en la protecció contra la incitació a l'odi", expliquen les autores a la contraportada del llibre.

Així, l'obra és una agrupació de diferents reflexions de moltes disciplines científiques sobre algunes qüestions que convé tenir en compte en el bon govern de la diversitat religiosa.