08/02/2022

Neix Cuides UIC Barcelona, primera clínica universitària d’Espanya en cures pal·liatives

El centre, integrat a l’Hospital Universitari General de Catalunya, disposa d’unes instal·lacions innovadores concebudes per crear un entorn confortable des d’on es pugui oferir un acompanyament integral, actiu i personalitzat del pacient i la seva família

El Campus Sant Cugat ha acollit la presentació de Cuides UIC Barcelona - Clínica Universitària de Suport en Malalties Avançades i Cures Pal·liatives, la nova clínica de UIC Barcelona que neix amb la voluntat de cuidar i acompanyar de manera integral, activa i personalitzada totes aquelles persones que pateixen malalties avançades, així com les seves famílies.

En l’acte de presentació, conduït pel periodista Ramon Pellicer, hi ha intervingut la Dra. Natalia de Iriarte, directora mèdica de la clínica Cuides UIC Barcelona; el subdirector general de la Fundació “la Caixa”, Marc Simón, i l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla. Així mateix, ha acollit una taula rodona en la qual han participat experts de referència en l’àmbit de les cures pal·liatives: el Dr. Josep Porta, membre de l’Associació Europea de Cures Pal·liatives (EAPC); Montserrat Buisán, directora corporativa de Programes Socials de la Fundació “la Caixa”; la Dra. Cristina Monforte, vicerectora de Recerca, Innovació i Transferència de coneixement de UIC Barcelona, i Àngela Sánchez, gerent de l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

“Com a universitat compromesa amb les persones, Cuides UIC Barcelona és un projecte essencial que ens permet fer un pas més per poder ajudar aquelles persones que pateixen malalties avançades o que necessiten cures pal·liatives. Volem ser un projecte que generi recerca excel·lent en un camp en el qual encara no s’investiga prou, però també volem desplegar l’atenció domiciliària, formar equips de professionals sanitaris i de voluntaris que puguin desenvolupar la seva feina en entorns diversos, i també atendre persones sense recursos i en risc d’exclusió social. En definitiva: volem portar el model de Cuides UIC Barcelona molt més allà”, ha destacat Alfonso Méndiz, rector de UIC Barcelona.

Basada en un model d’atenció centrat en la persona, la tercera clínica universitària de UIC Barcelona està formada per un equip multidisciplinari de professionals de diferents especialitats com la medicina, la infermeria, la psicologia, la fisioteràpia i el treball social. D’aquesta manera, la clínica ofereix no només atenció i control dels símptomes dels pacients, sinó també de les seves necessitats emocionals i psicològiques. Tot això sense oblidar les famílies dels pacients, a les quals acompanya durant tot el procés de la malaltia.

Al costat de l’atenció mèdica oferta a les instal·lacions de la clínica, Cuides UIC Barcelona també té altres serveis de suport en altres especialitats mèdiques, consultes externes amb atenció ambulatòria als pacients donats d’alta o primeres visites, atenció domiciliària i atenció en el dol.

A més a més, com a clínica universitària, Cuides UIC Barcelona no només permet oferir als alumnes de medicina, infermeria i altres graus de l’àmbit de les ciències de la salut un espai on puguin fer les pràctiques clíniques tutoritzades, sinó que també es converteix en un espai des d’on poden generar i transferir coneixement en l’àmbit de les cures pal·liatives, gràcies a la recerca que fa la Càtedra WeCare de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, i a la docència impartida en el Grau en Medicina i en el Grau en Infermeria.

Cuides UIC Barcelona s’ha fet realitat gràcies també a la col·laboració de particulars i entitats. Com a mostra d’agraïment pel seu compromís i suport, a Cuides UIC Barcelona hi ha un mur de donants, obra del dissenyador Andreu Carulla, que presideix l’entrada, i que parla de tots els que han contribuït en el projecte.

Entitats col·laboradores: Áltima, Fundació Bosch Aymerich, Fundació “la Caixa”, Fundació Roviralta i Manifiesto.

Galeria d’imatges de l’acte de presentació
 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)