- Més vistos
- Darrera visualització
Pere Vall i Marta Benages, membres dels comitès organitzador i científic del congrés internacional “Paysages des franges urbaines”
Pere Vall, director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ESARQ-UIC), i Marta Benages, sotsdirectora d’alumnat i cap d’estudis de l’Escola, han format part dels comitès científic i organitzador d’un dels tallers del passat congrés internacional “Paysages des franges urbaines: Décrire, habiter, gouverner”, que va tenir lloc del 5 al 7 de novembre al Palais des Archevêques de Narbona (França).
Pere Vall i Marta Benages van presidir el taller del 5 de novembre que tenia per títol “Les franges urbaines, espaces de projet”, al qual van participar Laurène Wiesztort, amb la conferencia “Les franges urbaines entre requalification et projets métropolitains de renaturation du territoire”, i Céline Loudier-Magouyres i Perrine Michon, amb una xerrada titulada “Le nouveau rapport à l’espace public dans les franges urbaines”.
Aquest congrés forma part del projecte de recerca PDD” (Paysage et Développement Durable 2) que depèn del Ministère de l'Écologie, du Développement durable et de l'Énergie del Govern de França.
L’objectiu d’aquest col·loqui consisteix a qüestionar les perifèries urbanes europees com a espais de transició, sobtada o gradual, on el camp, els boscos, la natura, el terreny erm i l’ermot ofereixen noves oportunitats de projecte a la ciutat. Situades en els límits dels espais urbans, aquestes interconnexions responen a situacions diverses: entrades de la ciutat, espais menyspreats, balcons urbans envoltats de camp, àrees protegides o límits desconeguts. Com a territoris projectats o com a espais resultants de processos no intencionals, les franges urbanes són objecte de discursos negatius o, a l’inrevés, de projectes de requalificació. Per la seva capacitat d’albergar nous equipaments urbans i promoure l’expansió urbana, aquests territoris afronten desafiaments importants en termes d’ordenació territorial i gestió mediambiental. Malgrat la seva condició mòbil vinculada a l’expansió de la ciutat, les franges urbanes poden fixar el contacte entre el món urbà i el seu entorn rural. En aquest sentit, alguns d’aquests espais resisteixen les pressions urbanes cada vegada més fortes i impedeixen que la ciutat s’expandeixi.