27/06/2014

Pietro Laureano inaugura la nova edició dels Fòrums ESARQ

Dilluns passat, l'ESARQ-UIC va inaugurar el cicle de conferències "Fòrums ESARQ 2014: Transformacions". En aquesta ocasió, l'arquitecte i urbanista Pietro Laureano, consultor de la UNESCO i expert en regions àrides i tècniques tradicionals d'urbanisme, va ser el responsable de la primera sessió.

En la seva conferència, titulada “Eco mimetisme, l’arquitectura de la fusió: el disseny amb coneixements tradicionals”, Pietro Laureano va convidar els assistents a endinsar-se en una arquitectura sostenible que s’alia amb el paisatge, fins i tot quan  sembla el més hostil. En la seva exposició, Laureano va voler mostrar com un oasi pot ser restaurat per la mà humana recuperant les antigues tècniques de sistemes de captació d’aigua.

Laureano és consultor de la UNESCO per a les regions àrides, la gestió de l’aigua, la civilització islàmica i ecosistemes en perill. Entre els seus projectes hi ha la reconstrucció dels sistemes d’aigua de Petra (Jordània), dins del pla per a la “Gran Petra”, i la restauració dels canals i sistemes de drenatge a la ciutat monolítica de Lalibela, Etiòpia.

A més, aquest arquitecte italià ha coordinat i gestionat projectes basats en la recuperació de les antigues tècniques dels sistemes de captació d’aigua al Iemen, Mauritània i Etiòpia, i és l’autor dels informes que van donar lloc a la inclusió dels Sassi i el Parc Nacional del Cilento en la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO.

És fundador i coordinador d’Ipogea, Centre d’Estudis sobre Coneixements Tradicionals, una organització sense ànim de lucre amb seu a Florència i Matera (Itàlia) que porta a terme projectes per preservar el paisatge a través de l’ús dels sistemes antics, com ara terrasses de pedra seca, cisternes d’aigua i túnels de captació.

Fòrums ESARQ és un cicle anual de conferències que organitza l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (ESARQ-UIC) i que en aquesta ocasió, sota el títol de “Transformacions”, dirigeix ??l’arquitecte Jorge Vidal.

Amb aquest cicle, l’escola pretén contribuir a la reflexió al voltant de l’arquitectura i l’urbanisme i com el fet urbà o el paisatge afronten la seva relació amb la societat, des de diferents punts de vista. L’ESARQ-UIC planteja aquest cicle com una sèrie de conferències obertes a arquitectes, institucions del sector i a la ciutadania en general.