27/06/2014

Professors de l'ESARQ participen al workshop internacional «Arquitectura al límit: reconstruir a les perifèries»

Carmen Mendoza, subdirectora de l'ESARQ, directora de l'Àrea d'Urbanisme i del Master in International Cooperation Sustainable Emergency Architecture; Raquel Colacios, professora de l'àrea de Cooperació; Enrique Rovira-Beleta, professor d'Accessibilitat i del Postgrau Accessibilitat i Disseny per a Tots, i Sandra Bestraten, codirectora del Master in International Cooperation Sustainable Emergency Architecture, han participat com a ponents i a les taules rodones del workshop internacional «Arquitectura al límit: reconstruir a les perifèries». Aquest workshop, organitzat per Dialoghi in Architettura, Associazione culturale Varco i LAB Arquitectos, ha tingut lloc a Barcelona del 15 al 18 de juny, i l'ESARQ-UIC hi ha participat juntament amb altres escoles d'arquitectura de Barcelona.

El workshop ha inclòs ponències, grups de diàleg, tallers sobre arquitectura i cooperació i presentacions de tècniques low tech d’ecodisseny i bioconstrucció. S’han introduït conceptes clau com les tecnologies aplicades de reutilització de residus, de materials naturals i de reciclatge, així com els processos, les metodologies, les tècniques constructives, etc. que s’utilitzen. Sobretot s’ha donat importància a la gestió del procés i a l’anàlisi dels contextos socials. També s’han estudiat casos reals com el “Warf Jeremy” a Haití i les “Design Resilient Schools” a les Filipines, entre altres.

L’objectiu d’aquestes jornades internacionals ha estat posar de relleu la creativitat i l’enginy a través d’eines low tech. Destaquem l’ús de les tècniques tradicionals i de la bioconstrucció com a eines per afrontar els grans desafiaments de l’arquitectura i l’urbanisme de cooperació davant dels grans desastres naturals, i de l’arquitectura de caràcter social en zones de pocs recursos i pocs mitjans tecnològics, així com els reptes del creixement desorbitat de les ciutats i de les àrees metropolitanes.

Durant el workshop, els prototips d’habitatge per a famílies de la tribu Chenchu de l’Índia, realitzats pels alumnes de “Cooperació 1” de l’ESARQ-UIC durant aquest curs, s’han exposat a la Barcelona Roca Gallery, una de les seus que ha acollit aquesta trobada internacional.