- Més vistos
- Darrera visualització
Què celebrem del 1714?
El vicedegà de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Eduard Martí, doctor en Història per l'Institut Universitari d'Història Jaume Vicens Vives, va fer reflexionar els assistents sobre els fets històrics del 1714 en una xerrada-col·loqui que la UIC va organitzar el 25 d'abril passat, en el marc dels actes del Tricentenari i de la Setmana Cultural que va celebrar la Universitat.
Qui van ser els herois del 1714? Va ser un setge o un bloqueig, el que es va produir a Barcelona aquell any? El Dr. Martí va plantejar preguntes als assistents per tal de fer-los reflexionar sobre els fets de 1714. Per situar l’audiència en el context, el Dr. Eduard Martí va dibuixar l’escenari social, polític i econòmic que es vivia a inicis del segle XVIII, tant a Barcelona com a Catalunya, Europa i Amèrica, per tal d’explicar les diferents mirades que es poden tenir dels fets que es van desencadenar l’any 1714 fins a la derrota de l’onze de setembre.
“L’any 1714 es va produir alhora una guerra civil i una guerra mundial”, va dir Martí tot referint-se a la situació geopolítica que es va desencadenar després de la mort de Carles II amb el problema successori. El Dr. Martí va explicar que els fets no es poden reduir o simplificar a una guerra entre Espanya i Catalunya, perquè la realitat era molt més complexa. “Estudiar el passat és important per entendre el present, però són realitats diferents i cal ser prudents a l’hora d’establir relacions directes”, va matissar. Del 1714 “no celebrem una derrota sinó la memòria d’uns homes que van morir per un ideal que traspassa els interessos individuals. En una societat cada vegada més individualista això no deixa de tenir un element provocador. Precisament per això, celebrar el Tricentenari és molt probablement un deure moral i de justícia”.
La conferència es va cloure amb un concert a càrrec de l’Orquestra Acadèmica Metropolitana de Barcelona, que va interpretar Les quatre estacions, de Vivaldi.
Les línies de recerca del Dr. Martí, actual vicedegà i professor d’Història a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UIC, se centren precisament en l’estudi de les institucions catalanes durant la Guerra de Successió i de les seves elits dirigents, especialment de la petita noblesa i de l’aristocràcia urbana. És autor de La Conferència dels Tres Comuns (Fundació Ernest Lluch, 2008) i de La classe dirigent catalana (Fundació Noguera, 2009). Des de fa uns anys estudia les formes del govern durant el setge de Barcelona, tema sobre el qual ha publicat articles com ”Un golpe de estado concejil”? El govern de la ciutat de Barcelona durant el setge de 1713-1714” (2009) i “La política de la resistència catalana a Barcelona” (2014). El Dr. Martí ha escrit també articles científics sobre el funcionament de la Diputació, el Consell de Cent i el Braç Militar, així com de les seves comissions inferiors.