- Més vistos
- Darrera visualització
Ramón Tamames: «No hi haurà una segona gran recessió»
Ramón Tamames, catedràtic d’Estructura Econòmica de la Universitat Autònoma de Madrid, va impartir ahir a UIC Barcelona la conferència “És possible una segona gran recessió mundial: turbulències internes i externes incidint en l’economia espanyola”, organitzada per la Facultat de Dret i la Fundació Catalunya Societat Civil.
El ponent va afirmar, en primer lloc: “No hi haurà una segona recessió”, com s’ha especulat darrerament. Al llarg de la sessió, va anar desgranant la situació de l’economia mundial. Entre altres coses, va declarar: “És lògic que hi hagi una desacceleració perquè no es pot estar creixent sempre. També hem arribat a un límit tecnològic, ara tot està rendibilitzat, a diferència dels anys 80”.
El també catedràtic europeu “Jean Monnet” va parlar de potències econòmiques com els Estats Units, la Unió Europea i la Xina. Sobre aquesta última va afirmar que, tot i que alguns dels seus territoris estan força endeutats, “no té una situació de bombolles financeres com la que vam tenir nosaltres”. A més a més, el gegant asiàtic està canviant d’estratègia per “passar a una exportació menor i estar més pendent de les seves necessitats internes”.
D’Europa Tamames en va ratificar: “El pla Junker no funciona. L’euro s’ha depreciat més d’un 30%”.
Finalment, l’economista va parlar d’Espanya, que va destacar com el país que més ha crescut de la Unió Europea. En paraules seves: “Encara que aquí no es valorin, les reformes econòmiques han tingut un sentit”. Tot i així, creu que cal una reforma de l’administració pública, la qual “continua sent una gran baluerna”.
També va afirmar que durant aquests anys de crisi “hi ha hagut un canvi de model, passem de dependre del totxo a dependre d’un model exportador que és el que necessitem”. I va continuar amb aquesta valoració: “Estem creixent cada vegada més en turisme, la reforma laboral segons la UE ha funcionat, el deute públic ha millorat, hi ha hagut una certa desindustrialització i el negoci bancari es troba en una zona de descontrol”.
Com a conclusió es va dirigir als alumnes i els va interpel·lar: “Heu d’estudiar, especialitzar-vos en alguna cosa sense perdre la visió general, cal aprendre a enfrontar-se amb els problemes”.
L’acte el va inaugurar Javier Junceda, degà de la Facultat de Dret, i el va concloure Jacinto Soler Padró, president de la Fundació Catalunya Societat Civil.
La conferència va tenir lloc dins el cicle de conferències de formació contínua de la Facultat de Dret. El cicle s’organitza cada curs per apropar els alumnes a les noves tendències i exigències del sector legal guiats per professionals de prestigi que les viuen en primera persona.