27/05/2022

Ricardo Álvarez imparteix una nova sessió en línia a UIC Barcelona sobre actualitat tributària en matèria d’IVA

El subdirector general d’Impostos sobre el Consum de la Direcció General de Tributs va explicar les últimes novetats a alumnes i professionals del sector

La Facultat de Dret va organitzar el dimecres 25 de maig una nova sessió del seminari en línia centrat en l’actualitat tributària en matèria d’IVA. La sessió va ser a càrrec de Ricardo Álvarez, subdirector general d’Impostos sobre el Consum de la Direcció General de Tributs, amb la col·laboració de Meritxell Yus, sòcia de Cuatrecasas i del Dr. Salvador Durany, director del Màster en Planificació i Assessorament Jurídic-Fiscal (MAF) que van presentar el ponent i les parts essencials del seminari.

Álvarez va centrar l’explicació en tres temes d’actualitat com són les propostes legislatives de la Llei 37/1992, l’abast de la nova directiva dels tipus d’IVA reduïts i el projecte de la nova facturació electrònica.

En la primera part, el ponent va destacar el canvi en la normativa sobre la recuperació de l’IVA en cas de crèdits incobrables i es va prestar especial importància en el projecte llei de reforma per a la revisió de l’article 70.Dos, per garantir que l’IVA sigui neutral per als empresaris. “La seva activitat empresarial no hauria de veure’s afectada per l’IVA, ja que s’ha de poder deduir i no condicionar-ne l’activitat”, va afirmar l’expert.

Pel que fa a la segona a part, sobre l’abast de la nova directiva dels tipus d’IVA reduïts, es va posar l’accent en les operacions B2C i B2B que tenen un nou règim definitiu en operacions intracomunitàries. “S’hi han afegit també criteris mediambientals, però una mica tímidament, ja que no s’hi han sumat tots els que es volien”, va apuntar Álvarez. “Es tracta d’una aposta de caràcter mediambiental per subvencionar sistemes de producció d’energia elèctrica renovable que poden anar a tipus de fins al 0 %. Si tens tipus per sota del 5 % es podrà mantenir fins al 2032.”

Finalment, pel que fa al projecte de la nova facturació electrònica, Álvarez va explicar la proposta legislativa que ajudarà les empreses a millorar el sistema de facturació, digitalitzant-la, amb la qual cosa s’aconseguirà un sistema més eficient i una prevenció i lluita contra el frau més eficaç. “Amb aquesta mesura volem aconseguir la digitalització de les petites empreses i els autònoms, i permetre que si ells ho volen puguin transmetre aquesta informació a l’agència tributària d’una manera directa, perquè, tot i que sembli estrany, moltes d’aquestes empreses encara no porten la comptabilitat de manera informatitzada i aquesta mesura podria ajudar-los”, va concloure el subdirector general d’Impostos.