27/06/2014

Rosa M. Calaf: «Hem de defensar el reporterisme de qualitat, rigorós i honest»

La periodista Rosa M. Calaf va apadrinar el 13 de juny passat la primera promoció de graduats en Periodisme de la Facultat de Ciències de la Comunicació. També es graduaven els alumnes de la segones promocions dels graus en Comunicació Audiovisual i en Publicitat i Relacions Públiques. «Us necessitem per tal de dur a terme un nou periodisme, fort, segur i compromès», va dir la periodista als nous graduats.

L’Aula Magna de la UIC va acollir prop de 500 persones, entre professors, graduats, familiars i amics. L’acte va ser presidit pel degà de la Facultat, el Dr. Iván Lacasa, les tres caps d’estudis dels diferents graus, i la padrina de la promoció, Rosa M. Calaf.

En la seva intervenció, la periodista Rosa M. Calaf va donar una sèrie de consells als acabats de graduar i, especialment, als nous periodistes. Els va aconsellar buscar referents ja que “ningú no ha nascut ensenyat”, i, d’altra banda, perquè “és molt important el que d’altres han après abans que nosaltres”. També els va animar a agafar-se les dificultats com un impuls per obrir noves vies: “El que aparentment és un fracàs acaba sent una oportunitat per reinventar-se”.

“No perdeu l’idealisme i la sensació que podeu canviar el món, perquè podeu i ho heu de fer”, va insistir. “Tingueu el valor de buscar la veritat amb afany, de no permetre que es difumini la línia entre el bé i el mal”, va dir la periodista, i va seguir: “Hem de defensar el reporterisme de qualitat, rigorós i honest”. “Us necessitem per dur a terme un nou periodisme, fort, segur i compromès”, els va dir, i finalment la padrina de la promoció els va llençar aquesta pregunta: “Què voleu ser mercaders o periodistes?”.  

Per la seva banda, la Dra. Raquel Crisóstomo, cap d’estudis del Grau en Periodisme, va recordar als alumnes d’aquest grau quina és la veritable essència del periodisme. Així, va afirmar que “ser periodista és ajudar a conformar la història des de les petites històries humanes fins a les més grans”. També els va recordar que al llarg del seu futur professional hauran de ser “idealistes d’una sola peça, d’aquells que creuen en un periodisme millor, més compromès”, i va afegir: “Les sortides professionals són  en el vostre talent i en les ganes de fer un nou periodisme”.

D’altra banda, la Dra. Isabel Villanueva, cap d’estudis del Grau en Comunicació Audiovisual, va destacar la importància dels detalls en l’explicació de les grans històries audiovisuals així com la rellevància de saber expressar i resoldre situacions. Així, va partir d’anècdotes i exemples dels mateixos estudiants en el seu pas per la Universitat per explicar-ho. Finalment els va animar a despertar “la sensibilitat per poder destacar les petites situacions que se us presentaran cada dia i el coratge per incorporar els ensenyaments rebuts a la pràctica professional, perquè el bon criteri us farà connectar amb el públic d’avui i de demà”.  

La Dra. Pilar Buil, cap d’estudis del Grau en Publicitat i Relacions Públiques va ser la darrera caps d’estudis a intervenir. Va destacar el creixement personal dels alumnes durant el seu pas per les aules universitàries i l’esforç dels professors per ajudar-los a plantejar-se veritables reptes professionals. Finalment, va remarcar la importància de la publicitat en el sector de la comunicació i en la societat i va dir que “la publicitat i les relacions públiques serveixen per al bon funcionament d’una companyia i contribueixen a fer que la missió d’una companyia es faci realitat”.

També van intervenir a l’acte els representants dels estudiants dels treus graus, que es van dirigir als presents amb discursos que volien ser un record dels anys viscuts a la UIC.

Finalment, el Dr. Iván Lacasa, degà de la Facultat, va oferir unes paraules de clausura. En el seu discurs es va dirigir als alumnes i els va animar a fer front a la por que se’ls pot presentar davant el futur professional. El degà va reflexionar sobre la importància de donar sentit a les coses i de buscar aquest sentit més enllà de les coses materials, i va remarcar la importància de fer-se preguntes davant de qualsevol situació: “Això que vols fer a la vida, en el món professional, quin sentit té? Què estàs escollint? Si ho feu així sereu per a molts un exemple de sentit, aportareu sentit”.

L’acte va acabar amb el tradicional cant del Gaudeamus igitur.